Autor: Tanel Raig • 29. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidutöösturitel tasub investeerida Lätis

Toiduainetööstuse aastakonverentsil ütles Toiduliidu volikogu esimees ja ASi Salvest omanik ning nõukogu esimees Veljo Ipits, et Läti toetused toiduainetööstusele on andnud lähinaabritele tugeva konkurentsieelise.

Ipitsa väitel on Eesti toiduainetööstuste investeeringute maht langemas. Venemaa ja teiste eksportturgude kehva seisu kõrval on investeeringute vähenemise põhjuseks ka tootjate väiksed ootused uue Maaelu arengukava investeeringute kavale. Maaelu arengukava ligi miljardi eurosest eelarvest on väikese- ja keskmise suurusega toidutööstuste investeeringute toetuseks ettenähtud 16,6 miljonit eurot, mis on 0,002% kogu Maaelu arengukava eelarvest. „Ja seegi on tulnud kompromissitus võitluses välja võidelda,“ viitas Ipits tööstuse vastasseisule põllumajandustootjatega.

Ipits möönis, et Eesti toidutööstused ei ole nii nõrgad, et peaksid oma äri ülesehitama toetustele. „Aga me ei ela üksi sellel planeedil. Oleme tihedas konkurentsis lähinaabritega ja tublid toetused nende Maaelu arengukavas annavad nende toidutööstustele tugeva eelise,“ lausus Ipits. Ta rääkis, et kohtus hiljuti tuttava toidutöösturiga, kellel on tootmised nii Eestis kui Lätis. Tuttava sõnum oli selge: kui tootmisse investeerida, siis teha seda Lätis, seal on toetused suuremad.

Ipits juhtis ka tähelepanu mahetootmisele planeeritud toetustele. Tema ütlusel vajavad mahetootmisse tehtavad investeeringutoetused põhjaliku analüüsi. „Olukord, kus toetused on suuremad kui mahetootmise käive, ei ole normaalne. Ei ole mõtet luua ebaefektiivse ressursi kasutusega tootmisi,“ lausus Ipits.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077