Autor: Raigo Neudorf • 11. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Argo Saul: muutusin üleöö vahendajast tootjaks

OÜ Nordic Houses juhatuse liige Argo Saul muutus enda sõnul sisuliselt üleöö Norra turul tegutsenud konsultandist ja vahendajast Eesti puitmajatootjaks.

Nordic Houses on täna Eesti üks juhtivaid puitmajatootjaid, kelle põhiturg on Norra ning kes valmistub nüüd arvestatavaks müügikasvuks nii Saksamaal kui Rootsis.

„Norra on meie sihtturg number 1, seda nii Nordic Houses’ile kui kogu puitmajasektorile. Järgneb Saksamaa umbes 20 ja Rootsi 10 protsendiga. Terve sektoriga ekspordime rohkem kui 40 erinevasse riiki. Kui ma Eesti Puitmajaliidu juhatusse asusin, oli meie sektor oma ekspordimüügi numbritega Euroopas 4. kohal. Meid edestasid Soome, Rootsi ja Saksamaa. Täna oleme 1. positsioonil ja seda mitte suhtena SKTsse või per capita  - me oleme Euroopa suurim puitmajaeksportija müügi absoluutnumbrites,“ märkis Saul.

 Eesti puitmajasektori senisele edule on Sauli arvates kindlasti kaasa aidanud ettevõtete omavaheline koostöö.

„Meie sektoris on silma hakanud, et eestlased oskavad küll koostööd teha kui vaja. Meie eesmärk on välisturgudel seljad kokku panna, see muudab meid tugevamaks. Teeme ühisüritusi, ja  käime teineteise tootmisi vaatamas ja püüame Puitmajaliidu juhatuse koosolekuid korraldada liikmesfirmades– lõppkokkuvõttes võidavad sellest kõik asjaosalised,“ usub Saul., kus Argo Saul esineb ettekandega 10 nippi, kuidas areneda nišiärist Euroopa suurimaks eksportööriks. Täpsema info konverentsi kohta leiab SIIT.

 Kui Eesti on Euroopa suurimaks eksportööriks kasvanud sektori ettevõtete tiheda koostöö ning pidevalt paraneva kvaliteedi ja müügitöö tulemusel, siis Argo Sauli sattumist puitmajatootjaks võib pidada pigem juhuseks. „Elasin kaks ja pool aastat Norras, kus asutasin konsultatsioonifirma, et arendada kahe riigi ettevõtete vahelisi suhteid. Norras elatud aja jooksul veendusin, et Norra on täielikult puitmajaturg: nad on puitmajadega harjunud, nad on looduseinimesed, kes mõtlevad säästlikult. Samas on nad innovatiivsed. Sattusingi ühel hetkel vahendaja rolli, kes aitas Eesti tootjatel Norrasse puitmaju müüa. Ühel hetkel viis vahendajatöö mind kokku Norra vabaajamajade nn kuninga Asbjorn Bueniga. Ta tegi ettepaneku, et kolib oma tootmise Norrast Eestisse ning et mina võtaksin kanda tootmise juhtimise, tema aga hoolitseks uue ettevõtte müügivõrgu eest. See oli töö käigus tekkinud võimalus, mis tekkis sisuliselt üleöö. Seadsime endale aastase katseaja mil tegutsesime rendipinnal. See osutus väga edukaks - müüsime esimese aastaga 25 maja, kokku 7,7 miljoni Eesti krooni väärtuses. Tundsime, et meie koostöö sujub. Juba teisel aastal otsustasime investeerida oma tootmiskompleksi rajamisse ja kasvatasime käivet kolm korda“ meenutas Saul. Tema sõnul on areng jõudnud tänaseks sinnamaale, kus senisest enam tasub panustada ka teistele eksportturgudele. „Oleme seni oma sihtturgudena käsitlenud Norrat, Rootsit, Saksamaad ja Prantsusmaad. Mina ise usun Saksa turu potentsiaali. Oleme korra seal turul olnud, aga siis läks meie edasimüüja pankrotti. Nüüd läheme teisele ringile. Saksamaal lähevad hetkel nii hinnad kui ehitusmahud üles – rahvastik kasvab ja juurde on vaja elamispindu. Nõudlus on olemas ja nad on harjunud puidust ehitama. Nordic Houses läheb oma boksiga jaanuaris Saksamaale BAU messile. Võtsime värskelt tööle ka Saksa turu ekspordijuhi. Seega oleme väga selgelt panustamas Saksamaale. Teise turuna näeme kasvu Rootsis,“ märkis Saul. Seda, kuidas on Eesti puitmajasektor kasvanud oma valdkonna Euroopa suurimaks eksportööriks, saab kuulata juba 13. novembril toimuval tootmissektori konverentsil Tööstuse Äriplaan 2015

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077