Autor: Raigo Neudorf • 2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia toel kerkib  Jordaaniasse elektrijaam 

Emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluv Attarat Power Company (APCO) sõlmis Jordaania valitsusega 30-aastase elektri ostu-müügi lepingu ning muud projektilepingud 554 MW põlevkivielektrijaama rajamiseks.

Jordaania valitsuse poolt garanteeritud lepingu kohaselt ostab Jordaania riiklik elektrifirma National Power Electric Company (NEPCO) kogu põlevkivielektrijaamas toodetud elektri. Leping kehtib 30 aastat ning NEPCOl on õigus lepingut pikendada 14 aasta võrra.  

„Elektri ostu-müügi lepingu allakirjutamisega on Jordaania elektriprojekti eelarendus jõudmas lõpusirgele. Nüüd saame lõpule viia rahastamisega seotud tegevused ning peale seda saab elektrijaama ehitus tõenäoliselt 2015. aasta lõpus alata,“ rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.„Jordaania põlevkivielektrijaama projekt on oluline oskusteabe eksport ja selles on Eestil suur potentsiaal. Tänu Eesti arendajatele on Jordaanial mõne aasta pärast võimalik kohalikust toorainest elektrit toota ning vähendada energiasõltuvust naaberriikidest,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.Põlevkivielektrijaama ehitus algab pärast rahastajate poolsete analüüside läbiviimist ja täiendavate rahastamistegevuste lõpuleviimist.Attarat Power Company kuulub emaettevõtte Enefit Jordan BV kaudu Eesti Energiale, Malaisia ettevõttele YTL Power International Bhd and Near East Investments Limited of Jordan´ile.Elektrijaama ehitab Hiina suurettevõte Guangdong Power Corporation ja projekti finantseerivad Hiina suurpangad Bank of China ja Industrial Commercial Bank of China. Attarat Power Company´le antavat laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure. Geoloogiliste uuringute kohaselt on Jordaanias ühed maailma suurimad põlevkivivarud, ulatudes 70 miljardi tonnini.

Attarat Power Company projekti kohaselt planeeritav elektrijaam oleks Jordaania esimene põlevkivielektrijaam ning asuks Attarat um Ghudranis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077