Autor: Birjo Must • 6. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elektri käive kukkus järsult

Harju Elektri käive langes esimesel poolaastal võrreldes mullu sama ajaga 15%, kuna müük vähenes nii Eesti, Soome kui Leedu turul.

Harju Elektri käive ulatus teises kvartalis 11,1 miljoni euroni, mis on 15,1% vähem kui mullu samal ajal. Ettevõtte ärikasum oli 0,36 miljonit eurot ja see kukkus aastaga 37,5%.

„Selle aasta alguses on äritegevus käivitunud aeglasemalt kui varasematel aastatel, kuid teises kvartalis olukord siiski paranes,“ kommenteeris ettevõtte juht Andres Allikmäe aruandes.

Ettevõtte teatel toimusid teises kvartalis olulised sündmused. Nimelt osteti Soome suurim komplektalajaamade valmistaja Finnkumu Oy ning firma ostu operatiivseks rahastamiseks müüdi kõrgel hinnatasemel 200 000 PKC Group Oyj aktsiat. Kokkuvõttes kasvas teise kvartali puhaskasum 6 miljoni euroni võrreldes aastataguse 1,75 miljoni euroga.

Teise kvartali müügitulust 89% saadi tootmise segmendist, samal ajal kui kinnisvara ning muud tegevusalad kokku andsid 11% konsolideeritud müügimahust. Elektriseadmete müügist teenitud müügitulu moodustas 91% tootmise müügimahust ja 81% konsolideeritud müügitulust ning see vähenes üle 17%.

„Investeeringute vähenemine Eesti energiajaotussektoris tõi kaasa keskpinge jaotusseadmete ja alajaamade müügimahtude vähenemise,“ teatas ettevõtte juht.

Tänavu esimesel poolaastal oli ettevõtte müügitulu 20,8 miljonit eurot ja see jääb möödunud aasta tulemusele samuti 15% alla. Esimese kuue kuu ärikasum kukkus aastaga 45,5%, 0,42 miljonile eurole.

Ettevõtte müük Eesti turule kukkus 20% ning Soome ettevõtte müük Soome tehnoloogiasektoris vähenes 17,5%. „Samas on Soome tütarettevõtte kuue kuu müügitulu kasvanud 8% ja seda kontserni teiste ettevõtete toodete vahendusmüügi arvelt,“ lisati aruandes.

Ettevõtte väljaspool Eestit teenitud müügitulu moodustas esimesel poolaastal 65,4%. Juhi kinnitusel on välisturgude osakaalu kasvatamine pikemas perspektiivis ettevõtte juhtkonna üks strateegilisi eesmärke. Samas lisas ta, et pinev poliitiline olukord Ukrainas on kahandanud tarneid Ida-Euroopa suunal. Uute turgude hulka lisandusid Šveits ja Tšehhi.

Äritegevuse kulud kahanesid teises kvartalis 13,8%, 10,7 miljoni euroni, ja poolaastaga 14,1%. Kuna müüdud toodete ja teenuste kulu vähenes kuue kuuga kiiremas tempos kui müügitulu, paranes brutokasumi marginaal võrreldava perioodi näitaja suhtes 0,8 protsendipunkti võrra.

Teises kvartalis töötas Harju Elektris keskmiselt 444 inimest ning aastaga on töötajate arv vähenenud 20 võrra.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077