Autor: Raigo Neudorf • 2. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis hakkab valmima tooraine maailma rehvitööstustele

12. juunil avatakse VKG Kohtla-Järvel asuval tootmisterritooriumil sünteesvaikude seade, mis toodab toorainet maailma parimatele rehvitööstustele.  VKG teatel sai seade valmis ja käivitatud tänu EASi toetusele.

„Rehvitööstuse turg on üks konservatiivseimaid turgusid maailmas, meil oli suur ambitsioon pääseda sinna põlevkivi baasil toodud vaiguga ning see oli algusest peale riskantne. Meil on väga hea meel, et EAS jagas VKGga äririski rajada Kohtla-Järvele kõrgtehnoloogiline tootmine. See julgus viib meie riigi põhilise ressursi alusel toodud tooraine väga mitmetesse maailma paikadesse,“ märkis VKG arendusdirektor Jaanus Purga.

 Ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse direktori Aivar Roopi sõnul kinnitab VKG rehvivaik, et põlevkivist on võimalik teha kallimaid tooteid. „Sealjuures on oluline, et toodangul on nõudlust ka väljaspool meie traditsioonilisi eksportturge. EAS otsib jätkuvalt sarnaseid projekte, kus saavad kokku ressursi nutikas kasutamine, tootearendus ning ekspordivõimekas lõpptoode." Sünteesvaikude seadme projekteerimine ja ehitus algas 2011. aastal. Töö sai lõpetatud 2012. aastal, mil valmis ka esimene toodang. Järgnenud kahe aastaga toimus vähene toodangu müük, kuid põhiliselt ikkagi suur testimis- ja turundustöö tõestamaks, et Kohtla-Järve toodang vastab maailma rehvitööstuse kõrgeimatele parameetritele.

Tootmiskompleksi maksumus on orienteeruvalt 2 miljonit eurot, millest EASi panus moodustas ligi 230 000 eurot ehk üle 10%. Täna peab VKG läbirääkimisi veel mitmete suurte rehvitootjatega. Kuid juba praegu saab öelda, et lähitulevikus sõidab suurem osa Eesti autodest rehvidega, mille sees on tükike Kohtla-Järve põlevkivi. 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077