Autor: Alyona Stadnik • 29. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalvi: aktsiisitõus ei anna majanduslikku efekti

ASi Liviko juhi Janek Kalvi sõnul ei anna alkoholiaktsiisi ränk tõus valitsusele piisavat majanduslikku efekti, kuna suunab tarbijad lahjade jookide suunas, mida riik alamaksustab.

"Eelnõu sekkub alkoholituru jaotusesse, selle asemel, et võtta tarvitusele tõenduspõhiseid meetmeid, mis absoluutalkoholi tarbimist ja alkohoolsete jookide kättesaadavust alaealistele vähendaksid," märkis ta.

"Eelnõu kujundab ümber alkoholiturgu õlle ja teiste lahjade alkohoolsete jookide tootjate huvides, olles vastuolus Alkoholipoliitika rohelises raamatus väljendatud avalike huvidega ning riivab oluliselt konkurentsireegleid. Soovitame nimetatud eelnõu tagasi kutsuda ning võrdsustada erinevate alkoholi liikide aktsiisimäärad," lisas Kalvi.

Liviko juht polnud valmis rääkima täna otsustatud aktsiisitõusu mõjust 2015. aasta hindadele. "Hinnad tõusevad aga vältimatult, kasvõi juba seoses aktsiiside tõstmisega seotud mõjude tõttu," kinnitas ta.

Alkoholi tootjate ja maaletoojate liit saatis mai alguses kirja rahandusministrile ja riigikogu rahanduskomisjoni esimehele, selgitades, mida ja keda alkoholiaktsiis mõjutab.

"Tänaseks meile tagasisidet laekunud ei ole, samuti ei küsitud rahandusministeeriumist meie liidu arvamust ka ennetavalt, vaid meie liit sai valitsuse plaanidest teada meedia vahendusel," märkis Kalvi. "Nii palju siis osalusdemokraatiast ja ettevõtjasõbralikkusest."

Kirjas on märgitud, et Eestis on õlle aktsiis viis korda odavam kui Soomes, samas kange alkoholi aktsiis on seal Eestiga võrreldes ainult 1,4 korda suurem. "Viimane on seni olnud piisav, et mitte ohustada turistide huvi. Käesolev valitsuse aktsiisitõusu eelnõu lõpetab juba mõne aastaga soomlaste turismikaubanduse Eestisse ning selle sammu mõjud ulatuvad märksa sügavamale ja kaugemale kui kange alkoholi sektori hääbumine," sõnas Kalvi.

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu eksperthinnangul on kange alkoholi 15protsendilise tõusuga 2015. aastal ning 10protsendilise tõusuga kaasnevad mõjud järgneval kolmel aastal tõsiseks ohuks Eesti majandusele, mõjub hävitavalt kange alkoholi tööstusele, kaubandusele ja turismisektorile. "Samuti on eelnõul tõsised tagajärjed rahvatervise seisukohast, vähendamata absoluutalkoholi tarbimist elaniku kohta, suurendab see veelgi salaviina tarbimist," selgitas Kalvi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077