Autor: Raigo Neudorf • 29. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG maksab praktikantide juhendajaile lisatasu

VKG kinnitusel on ettevõttesse praktikandid igati oodatud, kuna paljud neist on tulevikus ettevõtte töötajad.

VKG personaliosakonna juhataja Tea Allikmäe sõnul sooritab VKG kontserni ettevõtetes igal aastal oma õppepraktika 90-100 tudengit ja kutseõppurit. Kõige tihedam koostöö käib ettevõttel Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa Kolledži ja Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusega.  

Allikmäe kinnitusel leiavad VKG tootmises rakendust isegi kunstiülikoolide õpilased, kes teostavad meie tööstuse näitel praktikatöid või lihtsalt läbivat ülikoolipraktikat (nt. maali - või fotopraktika, mille tarbeks pakub suurtööstus tihtipeale huvitavaid ja ainulaadseid võimalusi).„Meie töötajad on motiveeritud praktikante juhendama, sest alates 2006. aastast maksame oma töötajatele praktikantide juhendamise eest tasu, mille suurus on seotud kehtiva alampalgaga,“ selgitas VKG personalijuht.Ta lisas, et päris suur osa praktikante kas jääb VKG töötajaks kohe või tuleb ettevõttesse tööle mõne aja pärast.

„Põlevkivitööstuse jaoks on töötajate järelkasv väga suure tähtsusega ja meie kasutame iga võimalust, et saada kontakti noorte spetsialistidega ja õigel ajal värvata neid oma töötajaskonda. 2013.aastal Virumaa Kolledži kütuste tehnoloogia eriala lõpetajatest asus 90% tööle VKG kontserni tütarettevõttesse VKG Oil AS.  Kõik nad olid sooritanud oma praktika samas ettevõttes.“ Praxise uuringust selgus, et paljud tööandjad ei ole praktikavõimalustega hästi kursis või siis ei näe sellest endale kasu.

VKG’s saab praktikandi töö tasustatud juhul kui ta teeb tööd ja annab reaalse panuse. „Teiste töö vaatamise eest tasu ei maksta,“ lisas Allikmäe.Tema sõnul on noorte ettevalmistus ja valmisolek nii praktikaks kui tööks erinev.„See valmidus on väga erinev ja pigem sõltub isikuomadustest. Meil on mitmeid näiteid, kus soovi korral omandab noor töötaja kõik vajalikud  oskused ning teeb ettevõttes säravat  ja kiiret karjääri. Nende näidete kõrvale on võimalik panna ka suurepärase haridusega noori, kel sisemine motivatsioonipuudus ei anna häid võimalusi arenguks,“ sõnas Allikmäe.VKG ootab praktikandilt tahet õppida ning oskust rakendada koolitarkust reaalsete tööülesannete täitmisel.„Täpsus, ausus, kohusetunne, valmisolek meeskonnatööks -  just neid omadusi hindame praktika ajal. Tööoskused omandatakse praktika ajal ja hilisemalt tööle asudes. Me ei saa oodata praktikandilt suurt kasu või tööülesannete perfektset sooritust, meie hindame eelkõige valmidus teha tulevikus pühendunult tööd,“ lisas Allikmäe.Tööstusuudised.ee uuris tuntud tööstusettevõtetelt, kui aktiivselt viimased oma tööde-tegemiste juures praktikante kasutavad.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077