Autor: Raigo Neudorf • 15. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Allem: Saajose tellimuste portfell on kasvanud 6 korda

Tuletõkke- ja turvauksi valmistaval ASil Saajos on lühikese ajaga ette näidata kadestamist väärt kogemus: kõigest aastaga on ettevõte oma tellimuste portfelli kasvatanud 6 korda.

2012. aasta alguses maadles Keila tööstuspargis tegutsev AS Saajos kahjumiga ja ning ettevõtte majandusseis oli kõike muud kui hea. Sel ajal tootmisfirma juhtimise üle võtnud Jaan Allem tunnistab, et õigete otsuste toel jõudis ettevõte kiirelt plussi.

„Ettevõte, mis oli pikka aega kahjumis, hakkas juba kolmandal kuul korraga kasumit näitama. Seejuures midagi väga erilist ei tehtud  - inimestele anti lihtsalt arusaam, et muud polegi vaja teha kui korralikku ja kvaliteetset tööd. Veel on oluline, et müügi ja tootmise omavaheline kommunikatsioon toimiks laitmatult– müük ei saa lubadusi välja anda ilma, et tootmine selleks valmis pole,“ selgitab Allem.Täna saab ettevõte rääkida juba reaalsetest tulemustest. „Meie tellimuste portfell on kasvanud 6 korda – aasta tagasi oli meil see 600 000 eurot, nüüd aga 3,6 miljonit eurot,“ toob Allem näite.Hetkel viiakse Saajoses ellu Lean juhtimise põhimõtteid. Kuna ettevõtte naabriteks on Keila tööstuspargis sellised tegijad nagu Ensto ja Glamox, kes on Lean põhimõtteid oma tootmises juba varem rakendanud, käis Saajos esimesi kogemusi just nende juurest ammutamas. Allemi sõnul on Saajosel just  tänu oma väiksusele olnud tunduvalt parem Lean põhimõtteid ellu viia.„Kui suuremad ettevõtted viisid inimeste koolitusi läbi järk-järgult, siis meie tegime väiksema ettevõttena masskoolituse kõigile oma 87 töötajale. Ka mina olin selle protsessi juures koolipoisi rollis,“ tunnistab ettevõtte juht. Hoolimata sellest, et Saajos on Lean’i vallas alles algaja, ei lasknud tulemused end kaua oodata.„Mida rohkem inimesi nendesse protsessidesse kaasata, seda laiem on efekt. Meie tegime järelduse, et kaasame kohe kõik töötajad. Ütlesin inimestele, et suhtuge asjasse väga tõsiselt – hoidke asju meeles ja ärge imestage, et muudatused hakkavad kohe toimuma.  Meil tuli välja ikka väga markantseid näiteid, kuhu aeg tootmises läheb,“ sõnab Allem.  „Tänane seis on meil selline, et lihtsate muudatuste tulemustena on eesmärk tõsta kokkupaneku osakonna tööviljakusust 30% ja me ei räägi siin aastatest, vaid kuudest ja nädalatest.“Tema kinnitusel tuleb tänavune aprill Saajose senise ajaloo kõige edukam. Jaan Allem esineb seminaril ettekandega "Kuidas AS Saajos tootmine oma 6 korda suurema tellimuste portfelliga hakkama saab? Täpsem info seminari kohta asub SIIN.Jaan Allemi ja ASi Saajos kogemusi efektiivsuse tõstmisel ja Lean juhtimise vallas saab kuulata juba 15. mail toimuval seminaril „Kuidas kasvatada efektiivsust tootmises?“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077