Autor: Indrek Kald • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK-lt rekordkäive, kasum kasvas 73%

Riigimetsa majandav RMK suurendas mullusel rekordkäibe aastal oma kasumit 2012. aastaga võrreldes pea kolmveerandi võrra.

RMK nõukogu kinnitas eile ettevõtte eelmise majandusaasta auditeeritud aruande, mille kohaselt oli RMK käive 155 miljonit ja kasum 31,5 miljonit eurot. 2012. aastal oli käive 142,2 miljonit ja kasum 18,2 miljonit eurot.

"Ärikasum oli möödunud aastal 35,4 miljonit eurot, mis on aasta varasemaga võrreldes 26% rohkem," märkis RMK nõukogu esimees Mati Polli pressiteates.

RMK juhi Aigar Kallase sõnul müüs ettevõte eelmisel aastal varasemast kümnendiku võrra enam metsamaterjali, mille müügihind tõusis üle 3%. "2013. aasta läbi aegade suurim käive ja suuruselt teine kasuminumber näitavad, et RMK-l on võimekust hakkama saada ka suhtelist kehvades turutingimustes," sõnas ta.

Kokku müüs RMK mullu 3,2 miljonit kuupmeetrit metsamaterjali 140 miljoni euro eest. Lisaks müüs RMK hakkpuiduna 0,2 miljonit kuupmeetrit, kasvava metsa raieõigusena 20 000 kuupmeetrit ja raidmetena 1600 kuupmeetrit puitu.

Palgid moodustasid mullusest müügimahust 40%, paberipuit 37%, küttepuit 17% ja hakkpuit 6%.

RMK kandis riigile omanikutuluna eelmisel aastal 15,8 miljonit eurot, sellelt tasuti tulumaksu 4,2 miljonit eurot. Lisaks tasus RMK riigieelarvesse maamaksu 4,3 miljonit eurot. Riigimetsa istutati eelmisel aastal rekordilised 18,4 miljonit taime, mis on miljoni võrra rohkem kui 2012. aastal.

2012. aastal kandis RMK riigieelarvesse puhaskasumi eraldisena 36,2 miljonit eurot ja sellelt tasuti tulumaksu 9,6 miljonit eurot.

Eesti inimesed kasutasid RMK poolt hallatavatel puhke- ja kaitsealadel liikumise võimalusi aasta jooksul kokku 1,7 miljonit korda. RMK viis 14 looduskeskuses ja Sagadi looduskoolis läbi ligi 3000 loodusteadlikkust ja -hoidlikkust edendavat programmi, millel osales üle 48 000 huvilise.

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid. Lisaks loob RMK looduses liikumise võimalusi ja kujundab loodusteadlikkust.

RMK koosseisu kuuluvad Sagadi metsakeskus, Elistvere loomapark, Tartu puukool, 70% Eesti-Soome ühisettevõttest Eesti Metsataim ning alates 2014. aastast ka Põlula kalakasvandus. RMKs töötab üle 700 inimese.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077