Autor: Raigo Neudorf • 13. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA tööstussektor meelitab naisi keevitajaks

Kuna USA tööstussektoris napib kvalifitseeritud tööjõudu, on seal hakatud keevitajaks meelitama ka naisi, vahendab Cnbc.com.

Filmihuvilistele võib naiskeevitaja amet silme ette kerkida seoses 1983. aasta filmiga „Flashdance“. Filmis mängis Jennifer Beals Pittsburghis elavat naist, kes teenis päeval elatist keevitajana, öösel aga tantsijana. 

Vahepealse 30 aastaga on keevitajaamet ning sellega seotud töötingimused päris korralikult muutunud. Kasutusele on võetud moodsad ja spetsiifilised keevitustehnoloogiad, kasutatakse tööstusautomaatikat, tööruumid on puhtad jne.

Kuid vaatamata põnevatele projektidele ja karjäärivõimalustele valitseb keevitusvaldkonnas siiski kvalifitseeritud tööjõu puudus, mis on tingitud tööjõu vananemisest.

Keskmine ameerika keevitaja on täna 54-aastane ja umbes 45% keevitajatest on vanemad kui 50 eluaastat. USA majanduses on keevitusega seotud töökohti kokku hinnanguliselt 388 000. Ameerika Keevitajate Ühingu prognoosi kohaselt vajab USA majandus juba järgneva 5 aasta jooksul tööstuse kasvu ja töötajate pensionile mineku töttu umbes 111 000 uut keevitajat.Seetõttu ei otsita keevitajaid enam pelgalt meeste seast, vaid ametit oodatakse pidama ka naisi. „Kuna oskustöölistest on puudus ja palgad on head, on keevitamine suurepärane võimalus noortele naistele,“ ütles USA keevitajate ühingu endine president Nancy Cole.Tema sõnul on keevitajaamet hästi tasustatud ning tavakeevitaja tunnitasu võib alata 15 dollarist. Kogenud keevitajate tunnitasu võib aga ulatuda ka 25 dollarini.USAs ulatus jaanuaris tööpuuduse määr 12,7 protsendini, samal ajal on tuhanded tootmisvaldkonna töökohad seal oskustööliste puudusel täitmata.„Kvalifitseeritud keevitajatest on puudus kõikjal maailmas ning olukord muutub iga aastaga hullemaks,“ märkis keevitusvaldkonnas tegutseva Magnatechi juht John Emmerson.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077