Autor: Marta Jaakson • 12. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reinsalu: Soome lahte tuleb maagaasitoru

Peaministri ülesandeis kaitseminister Urmas Reinsalu teatas täna valitsuse pressikonverentsil, et Soome lahte tuleb maagaasi torujuhe Balticconnector.

"Torujuhe hakkab ühendama Pakri poolsaart ja teiselt poolt Soomet," märkis ta. Toru pikkus on 50 kilomeetrit, sh maapealne osa 1,2 km. Torujuhe ehitatakse aastail 2016–17 ning võetakse kasutusele 2018, Eesti Vabariigi 100. aastapäeval.

Valitsus võttis vastu eelnõu, mille kohaselt kavandatakse Soome lahte Balticconnectori nimeline maagaasi torujuhe koos juurdekuuluvate rajatistega. Torujuhe ühendab Soome ja Eesti gaasi ülekandesüsteemid, parandades tunduvalt riikide maagaasi tarnimise valikuvõimalusi, varustuskindlust ja gaasi regionaalset kättesaadavust, samuti energia ülekannete töökindlust erinevate olukordade tarbeks nii Soomes kui Balti riikides.

Balticconnector on prioriteetsena ära märgitud ka Euroopa Komisjoni koostatud Euroopa ühishuvi projektide nimekirjas.

Torujuhtme aastane gaasi ülekandevõimsus on kaks miljardit kuupmeetrit ja maksimaalse tunnivõimsus 300 000 m³. Torujuhtme kavandatav kestvus on 50 aastat ja selle rajab Gasum OY.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077