Tootja tagab toidu ohutuse, kvaliteet on maitseasi

Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp pahandas novembri alguses tõsiselt tema sõnutsi asjatundmatute kommentaaride leviku peale avalikkuses, mille sisu võib lühidalt kokku võtta järgmiselt: osa meie toidutööstuse toodangust moodustab säärane kraam, mida tegelikult inimeste toiduks soovitada ei saa.

Küll on mahlades liialt palju suhkrut, piimatoodetes ülearu rasva, lihakraamis kõike muud kui liha, salatid liialt soolased, kommid-koogid täis mingeid fruktoose-glükoose ja mida kõike veel. Et just toidutootjate surve tõttu on meie noorsugu võõrdunud juurviljade söömisest, tegelikult toitub lõviosa rahvast äärmiselt ebatervislikult ning seda kõike sellepärast, et tööstus lihtsalt ei varustagi meie poelette tervisliku kraamiga, vaid müüki paisatakse vaid mingit kräppi (tuletis inglise keelest mõistes praht, prügi – toim.). Kritiseerijad armastavad ikka ja jälle tugineda kräpi nime eestimaalaste sõnavarasse juurutanud esimese leedi Evelin Ilvese seisukohavõttudele meie toidulaua koostise aadressil. Ja presidendiproua muidugi aeg-ajalt ka jälle mõne avaldusega lagedale tuleb, seega on kiibitsejatel teemat rohkem kui küll.

Sirje Potisepp paneb kritiseerijatele süüks ennekõike seda, et sõna võtta ja vinguviiulit mängida tahavad paljud, aga asja sisust, näiteks toidutootmise olemusest, tehnoloogiatest, tootearenduse põhimõtetest, teavad väid väga vähesed. Võetakse vaid mingi teema ette ja siis igaüks arvab midagi. Meedias need arvamused aga võimenduvad ning külvavad niigi ebateadliku tarbija pähe veelgi rohkem segaduse virr-varri. Selge on see, et inimeste teadlikkuse kasvatamisega on oluline tegeleda senisest rohkem. Ehkki tootjatel pole otsest kohustust tegeleda tarbijaharidusega, on vajadus selleks ilmne.

"Millegipärast ülistavad kõik kodusel moel valmistatud toitu taevani, aga kui mängu tulevad masinad ehk siis töönduslik toidutootmine, muutub toidu kvaliteet kohe justkui halvaks,“ iseloomustab Potisepp laiades rahvahulkades kinnistunud mõttelaadi. „Seisukohti ja hoiakuid on väga erinevaid, mõned on pädevad, sagedamini aga absoluutselt ebaadekvaatsed. Aga nii või teisiti, need tekitavad meis, tarbijates segadust ja hirmu – keda või mida usaldada.“

Nii ongi toiduliidu juht seisukohal, et adekvaatset infot on meedias vähe, peamiselt ainult rünnatakse toidutööstust. Asja ees, teist taga, leiab Potisepp. Ta on seisukohal, et toidu puhul on eriti oluline tooraine hankimise valikud ja selle kontrollimine – tooraine peab olema kvaliteetne, see on ka kvaliteetse toidu tootmise eeldus.

Sellest, mida arvavad asjast toidutöösturid ja toitumisspetsialistid, loe lähemalt tänasest Äripäevast.

Osale arutelus

  • Ain Alvela

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara