Puitmajade tootja: Norras mahud pigem kasvavad

Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Argo Saul usub, et Eesti ehitusettevõtete ja puitmajatootjate mahud Norra turul lähiaastatel pigem suurenevad, hoolimata hoiatustest, et Norra kinnisvaraturul on juba mullistuse ohud.

"Kes täna Norras on, näevad, et sinna tasub jätkuvalt panustada," ütles Saul, nimetades Norrat oma ettevõtte koduturuks. Koos Norra partneritega on Sauli Nordic Houses OÜ viimase kümne aastaga Skandinaavia turule tarninud üle 1500 puitmaja.

Märgatav trend on näiteks, et vabaaja majade turul tahavad norralased järjest kiireimaid lahendusi. "Potentsiaalne klient, kes on otsustanud vabaaja maja soetada, tahab seda saada kiiresti ja vaatab ringi valmislahenduste osas," ütles Saul.

Vahendades Norra ärilehest loetud Nordea panga analüütikute arvamust, nentis Saul kardetud mullistuse kohta kinnisvaraturul, et buum ei ole Norras mitte kinnisvaras, vaid nafta- ja gaasitööstuses. Elamusektor püsib tugev, sest tõusu taga on muud tegurid.

Anekdootlik kogemus kütusesektori buumist on ka Sauli ning tema Norra partnerite elu- ja kortermajade ehitusega tegeleval firmal Nurban, millel on Stavangeris tegevjuhi ja ehituspealiku värbamisel tõsised raskused.

"Sealt naftatööstuse mekast on inseneriharidusega spetsialisti raske saada. Nad on ülemakstud. Naftatööstus võtab kõik ära ja mõjutab väga tugevalt," ütles Saul.

Samas võib see kätkeda Norra turul võimalusi Eesti metallifirmade jaoks seoses naftaplatvormide ehitusega.

Lisaks on Norras kindlasti hulk võimalusi teenuste pakkujatel, näiteks IT, turismi ja spaateenuste alal, rääkis Saul.

"Norrakatel tekib aina rohkem raha ja vaba aega," meenutas ta puitmajade tootjate hiljutist kohtumist Norra suusaässa Bj¸rn D¿hliega. "Neil on sellega vaja midagi peale hakata. Me aitame lahendada, kuhu nad oma raha ja vaba aja saaksid panna."

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara