Autor: Sirje Rank • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmajade tootja: Norras mahud pigem kasvavad

Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Argo Saul usub, et Eesti ehitusettevõtete ja puitmajatootjate mahud Norra turul lähiaastatel pigem suurenevad, hoolimata hoiatustest, et Norra kinnisvaraturul on juba mullistuse ohud.

"Kes täna Norras on, näevad, et sinna tasub jätkuvalt panustada," ütles Saul, nimetades Norrat oma ettevõtte koduturuks. Koos Norra partneritega on Sauli Nordic Houses OÜ viimase kümne aastaga Skandinaavia turule tarninud üle 1500 puitmaja.

Märgatav trend on näiteks, et vabaaja majade turul tahavad norralased järjest kiireimaid lahendusi. "Potentsiaalne klient, kes on otsustanud vabaaja maja soetada, tahab seda saada kiiresti ja vaatab ringi valmislahenduste osas," ütles Saul.

Vahendades Norra ärilehest loetud Nordea panga analüütikute arvamust, nentis Saul kardetud mullistuse kohta kinnisvaraturul, et buum ei ole Norras mitte kinnisvaras, vaid nafta- ja gaasitööstuses. Elamusektor püsib tugev, sest tõusu taga on muud tegurid.

Anekdootlik kogemus kütusesektori buumist on ka Sauli ning tema Norra partnerite elu- ja kortermajade ehitusega tegeleval firmal Nurban, millel on Stavangeris tegevjuhi ja ehituspealiku värbamisel tõsised raskused.

"Sealt naftatööstuse mekast on inseneriharidusega spetsialisti raske saada. Nad on ülemakstud. Naftatööstus võtab kõik ära ja mõjutab väga tugevalt," ütles Saul.

Samas võib see kätkeda Norra turul võimalusi Eesti metallifirmade jaoks seoses naftaplatvormide ehitusega.

Lisaks on Norras kindlasti hulk võimalusi teenuste pakkujatel, näiteks IT, turismi ja spaateenuste alal, rääkis Saul.

"Norrakatel tekib aina rohkem raha ja vaba aega," meenutas ta puitmajade tootjate hiljutist kohtumist Norra suusaässa Bjørn Dæhliega. "Neil on sellega vaja midagi peale hakata. Me aitame lahendada, kuhu nad oma raha ja vaba aja saaksid panna."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077