Autor: Sirje Rank • 9. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusvolinik: massimõrv Euroopa tööstuses

Euroopa Komisjoni tööstusvolinik Antoni Tajani kritiseerib teravalt olukorda, milles peab toime tulema Euroopa tööstus - ühelt poolt kõrged energiakulud ambitsioonikate kliimaeesmärkide pärast, teisalt liiga tugev valuuta.

"Me ole silmitsi tööstuse süsteemse massimõrvaga," ütles Tajani Suurbritannia ajalehele The Telegraph.

Tajani hoiatas, et liiga aktiivne rohelise energia tagaajamine on Euroopas elektrienergia hinna talumatult kõrgele ajanud. Seda ajal, mil kildagaasi buum USAs on seal maagaasi hinda 80% vähendanud.

"Ma toetan rohelist agendat, kuid me ei saa siin religioossed olla. Meil on vaja uut energiapoliitikat. Me peame lõpetama nägude tegemise, kuna me ei saa Euroopa tööstust ohvriks tuua ebarealistlikele kliimaeesmärkidele, mida ülejäänud maailm eirab," ütles Tajani Itaalias Como järve ääres toimunud maailma poliitikakujundajate foorumil.

Ülemkogu president Herman Van Rompuy kordas samal Ambrosetti foorumil samuti seisukohta, et energiakulude ohjamine on Euroopa Liidu jaoks üks olulisemaid ülesandeid. "Võrreldes konkurentidega USAs maksab Euroopa tööstus elektri eest kaks korda kõrgemat hinda ning gaasi puhul on vahe neljakordne. Meie ettevõtted ei saa selle eest midagi, et on efektiivsemad," ütles ta.

Näiteks nendib Ameerika Keemianõukogu raport, et kildagaas on andnud USAle kemikaalide ja plastmasside ning seotud tegevusaladel põhjapaneva ja püsiva konkurentsieelise.

Tajani kritiseeris ka Euroopa Keskpanga rahapoliitikat, mis pole suutnud lahendust leida Itaalia, Hispaania ja euroala ääreriikide väikefirmade tõsistele probleemidele laenuraha hankimisel.

"Euro on kaugelt liiga tugev ning teeb konkureerimise hiinlastega meie firmade jaoks väga raskeks," ütles Tajani. "Meil on vaja tõelist keskpanka, nii nagu on USA Föderaalreserv või Suurbritannia keskpank, mis on valmis kasvu ergutama," ütles ta. See on volinikult tavatult otsene kriitika ELi institutsiooni pihta.

"Euroopa Keskpank peaks väikefirmadele laenu andma, nii nagu teeb Suurbritannia keskpank. Meil ei ole võimalik tööpuudust vähendada ega riigi võlakoormat kärpida, kui pole tugevat tööstuspoliitikat, mis toetaks väikeettevõtlust," ütles Tajani.

Euroopa liberaalide liider Guy Verhofstadt ütles, et on aeg Euroopa Keskpanga mandaati laiendada, et sinna kuuluks lisaks hinnastabiilsuse tagamisele ka majanduskasvu ergutamine. Vastasel juhul riskib Euroopa kroonilise stagnatsiooni ja "Jaapani talvega".

Euroopa Keskpanga endine juht Jean-Claude Trichet ütles, et keskpank on juba teinud piisavalt. Nüüd on aeg, et ELi valitsused teeksid ära vajalikud reformid ja ehitaksid valmis lubatud pangandusliidu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077