Autor: Raigo Neudorf • 9. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport kahanes juunis kolme peamisse sihtriiki

Statistikaameti teatel vähenes kaupade eksport selle aasta juunis kolme peamisse sihtriiki: Rootsi, Soome ja Venemaale.

2013. aasta juunis vähenes kaupade eksport jooksevhindades eelmise aasta sama ajaga võrreldes 5%, import jäi aga samale tasemele. Seejuures kahanes eksport kolme peamisse sihtriiki.

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Ekspordi kahanemise tõttu suurenes ka kaubavahetuse puudujääk, mis juunis ulatus 173 miljoni euroni.Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (11%). Võrreldes 2012. aasta juuniga eksport kolme peamisse sihtriiki kahanes: Rootsi 14%, Venemaale 13% ja Soome 8%. Eksport Lätti ja Belgiasse aga suurenes (kasv vastavalt 17% ja 99%).Rootsi ja Soome eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, puitu ja mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning värve ja lakke, Belgiasse ja Lätti mineraalseid kütuseid (sh kütused, elektrienergia, põlevkiviõli).Kõige rohkem imporditi juunis kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Saksamaalt ja Rootsist (mõlemast 10%). Võrreldes aastatagusega vähenes import Eestisse Venemaalt ja Lätist (langus vastavalt 38% ja 20%). Samal ajal suurenes kaupade sissevedu Poolast (kasv 73%). Soomest imporditi Eestisse kõige rohkem kütust, Saksamaalt mehaanilisi seadmeid, Rootsist ja Poolast elektriseadmeid.Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (10%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta juuniga peamiselt mineraalsete kütuste (langus 32%) ning masinate ja seadmete väljaveo vähenemise tõttu (langus 7%).Samal ajal suurenes puidu ja puittoodete väljavedu (kasv 10%).Juunis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Transpordivahendite sissevedu suurenes 28%, samal ajal vähenes mineraalsete kütuste sissevedu 20%.Võrreldes maiga vähenes juunis eksport 12% ning import 3%. Ekspordi kuist langust mõjutas elektri- ja mehaaniliste seadmete väljaveo vähenemine. Juunis võis langus olla tingitud ka väiksemast tööpäevade arvust võrreldes maiga.Esimesel poolaastal eksport suurenes 2% ja import 3% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Samal ajal langesid nii ekspordi- kui ka impordihinnad 1%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077