Autor: Sirje Rank • 18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katainen LNG terminalist: Soomele oluline gaasituru teke

Täna Tallinnas kohtunud Eesti ja Soome peaministrid kinnitasid, et on valmis Balti riikide ja Soome ühisesse regionaalsesse LNG terminali investeerima sõltumata sellest, kas see tuleb Eestisse või Soome.

Läinud nädalal kirjutas Helsingin Sanomat, et Soome gaasivõrgu ettevõte Gasum on projektis osalemisest huvitatud ainult siis, kui terminal tuleb Soome Inkoosse. Kui terminal tuleb Eestisse, pole Gasum huvitatud osalemisest ei terminali ega gaasitoru rahastamises.

Soome peaminister Jyrki Katainen ütles, et Soome jaoks on kõige tähtsam gaasituru teke. See tähendab, et sisuliselt on Eesti ja Soome vaheline gaasitoru Balticconnector ja regionaalne LNG terminal lahutamatud.

Juba on tehtud ka otsus, et gaasitoru projektiga hakkab tegelema eraldi ettevõte. Kataineni sõnul ei pea Gasum seal osanik olema.

"Ilma Balticconnectorita ei ole gaasituru tekkimine võimalik," ütles Katainen. "Küsimus ei ole vaid ühes investeeringus, vaid gaasituru loomises ja see on peamine. Euroopa Komisjon hindab, milline projektidest täidab need eesmärgid kõige paremini."

Peaminister Andrus Ansip kinnitas, et sarnane on ka Eesti seisukoht. Oluline on, et terminal tuleks. Kui Eesti ei saa terminali, saab vähemalt gaasitoru ühe otsa.

"See on kindlasti parem kui otsustamatus, mis jätaks mõlemad riigid ilma nii terminalist kui ka torust," ütles Ansip.

Ansipi sõnul on Eesti huvi saada juurde uus gaasi tarnija.

"See huvi on majanduslik huvi ja kuna tegemist on majandusliku huvi realiseerimisega, olen kindel, et ettevõtjad tunnevad selle projekti vastu huvi ka siis, kui terminali asukoht ei peaks olema Eestis," ütles Ansip. Kui aga Euroopa Komisjon otsustab Eesti kasuks, on Eestil koguni kaks äriplaani terminali ja gaasitoru ehitamiseks ja rahastamiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077