Autor: Indrek Kald • 10. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrimüüjate marginaalide hinnavahe ligi kahekordne

Suuremate elektrimüüjate maikuu üldteenuse marginaalide hinnavahe oli elektripakettide võrdlusportaali energiaturg.ee teatel ligi kahekordne.

Eile suuremate üldteenuse osutajate poolt avaldatud madalaima ja kõrgeima marginaali hinnavahe ulatus mais 94 protsendini, mis on avatud elektriturul seni suurim. Portaali andmeil oli mais üldteenus soodsam kui populaarseim fikseeritud hinnaga pakett, kuid kallim populaarseimast börsihinnaga paketist.

Üldteenuse marginaal oli mais ühe kilovatt-tunni (kWh) kohta kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0,50 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,85- ja Imatra Elekter 0,98sendise marginaaliga.

"Vaatamata marginaalide suurtele hinnaerinevustele langes üldteenuse maksumus mais avatud elektriturul seni kõige soodsamale tasemele," ütles energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Näiteks 10 000kWh-se aastatarbimisega eramu omanikud maksid mais üldteenuse kasutajatena keskmiselt 4,46 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad, kuid säästsid keskmiselt 4,22 eurot võrreldes kõige populaarsema fikseeritud hinnaga paketiga.

Energiaturg.ee võrdles lisaks üldteenuse hindadele eraklientide seas kahte kõige populaarsemat paketti: fikseeritud pakettidest Eesti Energia 12kuust paketti ja muutuva hinnaga pakettidest 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti. Arvutused tuginevad Eesti Energia poolt 12kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali detsembrikuu aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh.

Hindade arvutamisel on aluseks võetud vastavate võrguettevõtjate tüüpkoormusgraafikud ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna selle aasta maikuu tunnihinnad.

Portaali energiaturg.ee arendavad advokaadibüroo Glimstedt, investeerimisfirma Capital Mill ning IT-partnerina Helmes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077