Autor: Ain Alvela • 22. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 2013. aasta I kvartali puiduturu ülevaatest

Metsandusekspert Heiki Hepner on Eesti Erametsakeskuse tellimusel saanud valmis käesoleva aasta I kvartali puiduturu ülevaate. Alljärgnevalt lühike ülevaade sellest.

* Okaspuupalkide hinnad on möödunud kvartaliga kasvanud. Kui männi-, männipeen- ja kuusepeenpalk on kallinenud umbes 4%, siis kuusepalk on möödunud kolme kuuga kallinenud koguni üheksa protsenti.

* Lehtpuu jämesortimentide keskmised hinnad on EMK hinnastatistika alusel möödunud kvartalil püsinud enam-vähem samal tasemel, kuid aasta taguse ajaga võrreldes on kase vineeripaku hind kasvanud üle 11% ja  madalama kvaliteedinõudega kasepalk kallinenud üle 7%.

* Paberipuiduturul on tänavu esimeses kvartalis toimunud nihe sortimentide lõikes. Kui seni oli tunduvalt parema hinnaga kasepaberipuit, siis aasta algusest alates on vahe kase- ja okaspuupaberipuidu vahel selgelt vähenenud, okaspuupuidu hind on märgatavalt kasvanud ja kasepuidul pisut kukkunud. Aasta taguse ajaga võrreldes on okaspuupaberipuidu hinnad kasvanud ümmarguselt 11% ja kasepaberipuidul pisut üle 2%. Kui haavapaberipuidu hinna kasv on viimasel kvartalil olnud ligi 4%, siis aastaga on siin hind korralikult tõusnud (+13,5%).

* Küttepuidu hinnad on püsinud terve 2012. aasta madalal ja suurt muutust pole toimunud ka 2013. a esimese kvartali jooksul. EMK hinnaindeksi alusel  on hind kvartali taguse ajaga küll 2,5% kasvanud, kuid on endiselt napilt üle 24 euro tihumeetri eest. Ka riigimetsast müüdav küttepuit on möödunud perioodidega märgatavalt odavnenud, kvartaliga ligi 8% ja aastaga 16,5% ning maksis märtsis 2013 metsas vahelaos 19,66 €/tm.

Loe 2013.aasta I kvartali puiduturu ülevaadet erametsanduse infoportaalist

www.eramets.ee

.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077