Autor: Sirje Rank • 16. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament lõi CO2 kvoodi hinnalt põhja alt

Heitmekvoodi hind kukkus börsil täna rängimalt kui kunagi varem, kui Euroopa Parlament hääletas maha Euroopa Komisjoni ettepaneku osa kvooti ajutiselt müügilt kõrvaldada.

Komisjoni ettepaneku eesmärk oli vähendada turul ülepakkumist ning väga madalale langenud kvoodi hinnale põhi alla saada.

Detsembrikuu lepingutes alanes CO2 kvoodi hind 45% rekordmadalale 2,63 eurole tonnist, vahendas agentuur Bloomberg.

„On veel mingi teoreetiline võimalus, et ettepanek läbi läheb. Kuid eriti tõenäoline see ei ole,“ ütles Bloomberg New Energy Financei analüütik Konrad Hanschmidt. „Pigem ootame nüüd spekulatiivset müügilainet, mille järel ka tööstusettevõtted oma ülejäägi likvideerivad. See võib heitmekvoodi hinna kukutada lähikuudel ühele eurole tonnist.“

Euroopa Liit käivitas maailma ainsa suure heitmekvootidega kauplemise süsteemi 2005. aastal. Eesmärk oli panna kliima soojenemist põhjustavate heitmete emiteerimisele hind, et survestada nii ettevõtteid puhtamatesse tehnoloogiatesse investeerima. Kvooditurul tekkinud suur ülepakkumine on aga kvoodi hinna viinud nii madalale, et mehhanism ei täida oma kavandatud eesmärki.

ELi eesistujariik Iirimaa teatas, et konsulteerib teiste liikmesriikidega, kuidas kvoodi hinnale siiski põhja alla saada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077