Autor: Tanel Raig • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG Grupp säästab hankeid koondades kümneid tuhandeid 

Viru Keemia Grupp on kontserni sees hankeid koondades suutnud ainuüksi koopiapaberi ostmisel aastas kokku hoida üle 28 000 euro.

Viru Keemia Grupis tekkis vajadus oma hankeid koondada 2009. aastal – kontsern oli kasvanud piisavalt suureks ja täies hoos oli ka majanduskriis, mis nõudis suuremat kontrolli raha kulutamise üle.

„Omanikud ja juhtkond kutsusid mind Tallinnast, et ma puhta lehena Ida-Virumaa asju üle vaataks ja looks hankeosakonna,“ ütles Viru Keemia Grupi hankeosakonna juhataja Anton Nõomaa.

Nõomaa toob näite, et kontsernis on suudetud ühiselt osta näiteks pudeldatud joogivett. Aastas kulub VKGs 7800 pudelit vett ning võrreldes ühishanke eelse ajaga ostetakse see kogus vett nüüd 15 952 eurot odavamalt.

Veelgi edukamaks on osutunud koopiapaberi ühine ostmine. Paberit kulub kontsernis aastas 23 520 pakki ning nüüd saadakse selle koguse ühiselt ostmisel hinnavõit 28 560 eurot aastas. Viru Keemia Grupis ostetakse ühiselt ka sideteenust, kontorikaupu, kütust oma tanklasse, mõnikord metalli ja hoonete lammutust.

Tütarfirmade tegevusprofiilid on väga erinevad ja üle pingutada ka ei tohi, kuna kaob vastutus ja tekib palju segadust, hoiatas Nõomaa. Tema väitel on tütarfirmade erineva profiili tõttu näiteks mõttetu koondada ka elektri ostmist. Samas kinnitas Nõomaa, et hangete korraldamine on VKGs tasemel, sest seni ei ole enda pakutavate hindadega pääsenud löögile ükski ühishanke teenust pakkuv ettevõte.

Nõomaa räägib lahti, kuidas toimub VKGs hangete koondamine, 26. aprillil toimuval seminaril „Kuidas ühishangete abil saavutada parimaid sisseostuhindu“. Samuti lubas Nõomaa seminaril selgitada, miks ei ole ühishangete korraldamise teenust pakkuvad firmad suutnud anda paremaid hindu kui VKG ise on saavutanud oma hangete koondamisel.

Seminari kavaga saab lähemalt tutvuda SIIT.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077