Autor: Alyona Stadnik • 14. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enn Veskimägi: palgarallit tuleb karta

ASi Standard juhatuse esimehe Enn Veskimägi sõnul peaks palgarallit kartma, see on ohtlik ning sellega langeb meie efektiivsus.

"Eks surve palgatõusuks kindlasti tuleb. Kes ja kuidas sellele allub ja kuidas see lõppeb, on iseasi. Me oleme ühe sellisele palgaralli üle elanud ning teame, millega see lõppes. Kui tuleb palgaralli, siis peab kasvama ka tootlikkus," kommenteeris ta.

Veskimägi lisas, et isegi analüütikud, Eesti Pank ning rahandusminister on hoiatanud palgaralli eest ning avalik sektor annab eeskuju, nt arstid ja Eesti Energia kaevurid.

"Palgarallit peaks kartma, see on ohtlik ning sellega langeb meie efektiivsus. Miks me täna suudame eksportida, sest siin on teatud näitajad, meie eelis on odavam tööjõud. Me alles areneme ning läheme edasi," lausus tööandjate keskliitu juhtiv Enn Veskimägi.

Tema sõnul ei jõua meie palgad kunagi Soome palkadele järgi. "Pigem olen seda meelt, et Soome palgad hakkavad meie poole liikuma. Soome peaminister ning president on hoiatanud, langus on selge tendents, mis nii Rootsi kui ka Soome riigis täna toimub.

Veskimägi ütlusel on Eesti ettevõtete eksport Soome ja Rootsi peatanud. Kolmandas kvartalis hakkas Rootsi langema, kõik majandusprognoosid, mida nad on välja öelnud, on langustrendis, märkis ta ning lisas, et see jõuab aasta pärast ka meile.

Atria Baltic tegevdirektor Olle Horm ütles, et tõenäoliselt palgaralli ei alga. "Iseenesest niisugune huvi ja lootus on küll suurem, kui eelmine aasta," lausus ta. Küsimusele, kui suur see lootus on, et tahtnud Horm vastata. "Jätan põhimõtteliselt vastamata, mis see lootus on. Sest ükskõik, mida ma vastan, seda kuulevad minu kolleegid ning sisuliselt olen ma juba oma otsusele allakirjutanud," selgitas ta.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077