Autor: Kairi Oja • 31. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriis sünnitas eduka metallitootja 

Majanduskriisi võib pidada OÜ Hyrles sünnile kaasaaitajaks - mõte luua Eestisse tütarettevõte tekkis Soome emaettevõtte juhtkonnal ajal, mil kriis oli haaramas pea kogu maailma.

Ettevõtte juhi Urmo Sisaski sõnul on siinsest, allhanke korras lehtmetalltooteid valmistavast ettevõttest kujunenud puhtalt kasvuettevõte, kasvufaas jätkub tema hinnangul tänaseni. "Ettevõtte loomisest alates on mahud ja käive aasta-aastalt kasvanud. Tõsi, viimasel aastal on olnud teatavat kasvu pidurdumist, kuid üldine kasv on seni olnud ikka pidev," räägib Sisask.

OÜ Hyrles tootmisjuhi Reio Rahumägi jutu järgi on Hyrlese puhul tegemist küll üdini Soome taustaga ettevõttega, kuid erinevalt paljudest Soome ettevõtetest on nende ettevõttes püksid siiski eestlaste jalas. "Üldiseid ärilisi suundi me Soome juhtkonnaga arutame, kuid üldjoontes on meile antud otsustusvabadus igal tasandil. Oluline on teha head tulemust ning viis, mil moel me selleni jõuame, on meie otsustada,"  räägib mees, kes koos Urmo Sisaskiga on olnud Hyrlese eesotsas selle loomisest alates.

Rahumägi sõnul on Eestis tavapärane, et Soome taustaga ettevõtetes kipuvad mängureeglid saama määratud Soome poolelt ning sageli ei taha sealsed juhid arvestada kohalike oludega, kippudes Soomes levinud traditsioone ka siinsesse keskkonda integreerima.

"On aga täiesti ilmne, et otsustusvabadusega kaasneb ka vastutus, ning vastutame me täiel määral siinse ettevõtte tegevuse eest. Oleme mõlemad enne Eesti firma rajamist Soomes reaalselt ka töötanud, mistõttu  oli usalduskrediiti võimalus varemalt kasvatada," lisab ta.

Igapäevases juhtimistöös korraldatakse suurem osa suhtlusest ettevõttes vahetute ning jooksvate koosolekute, ka sisekoolituste näol, nii lahendatakse ka suuremad jooksvad probleemid. "Alul suhtusid töötajad sellisesse ehk veidi pelglikult ja skeptiliselt,  kuid hiljem see kadus ning mingit hirmu nö "vaibaletuleku" ees meie inimestel tunda pole põhjust," märgib Sisask.

Möödunud aastal teenis ettevõte 2,9 mln eurose käibe juures (ligi 2 korda enam aasta varasemast) 170 000 eurot kahjumit.

MIS ON MIS: OÜ Hyrles

" asutatud: 2008" asukoht: Harjumaa, Rae vald" tegevusala: allhanketööna lehtmetallist toodete valmistamine" tegevjuht: Urmo Sisask" omanik: Hyrles OY" töötajate arv: 26" 2011 investeeringud 1,6 mln eurot, sellest EASi toetus 1,3 mln eurot

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077