Autor: Kristi Malmberg • 14. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiühingud: nõuame Äripäevalt avalikku vabandamist!

Mitu ametiühingut tegid avalduse, milles väidavad, et pole tööandjatega kokku leppinud "vorst vorsti vastu" vahetust, millest kirjutab tänane Äripäev.

Tänane Äripäev kirjutas ametiühingute ja tööandjate vahelisest võimalikust kokkuleppest, kus tööandjad saavad riikliku lepitaja rolli enda soovitud Aimar Altosaare, nõustudes vastutasuks alampalga 10protsendilise tõusuga. Sellise kokkuleppe olemasolu kinnitas Äripäevale ka tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi. Toimetus avaldab siinkohal avalduse, milles on ekslikult tänast artiklit tsiteeritud ja ei leia, et on ajakirjanduseetikat rikkunud.

Järgneb ametiühingute avaldus:

"Lugesime täna hommikul Äripäevast hämmastusega, et ametiühingud olevat tööandjatega kokku leppinud „vorst vorsti vastu vahetuse“, nagu Äripäev seda kirjeldab - alampalk tõuseb 320 euroni juhul, kui riiklikuks lepitajaks saab Aimar Altosaar. Et EAKLi juhatuses ei ole sellist asja arutatud ja ka EAKLi esimees Harri Taliga kinnitab, et tööandjad ei ole temaga sellisel teemal rääkinud, oleme Äripäeva ajakirjaniku sellisest käitumisest tõelises hämmingus ja leiame, et tegemist on hea ajakirjandustava rikkumisega.

EAKL juhatuses on riikliku lepitaja küsimust arutatud kolmel korral – 15. mail, 29. mail ja 12. juunil. Juhatuse koosoleku protokollis nr. 13 on must-valgel kirjas: „Juhatus ei toeta kandidaati, keda toetavad tööandjad (A. Altosaar).“ Et see on ka viimane kord, kui oleme riikliku lepitaja küsimust EAKL juhatuses käsitlenud, võib seda seisukohta paikapidavana käsitleda ka täna.

7. novembril saatis EAKL esimees H. Taliga juhatuse liikmetele kirja, milles informeeris juhatust, et Äripäeva ajakirjanik Laura Mallene küsis temalt kinnitust kõnealuse kokkuleppe kohta. H. Taliga kinnitas talle sellise info paikapidamatust ja märkis kirjas juhatusele, et tegemist on pahatahtliku laimuga.

Kuna leiame ametiühingute nime sellise kauplemissüüdistusega määritud olevat, nõuame Äripäevalt kiiremas korras avalikku selgitust, kust selline info pärineb, ja avalikku vabandust."

Avalduse saatsid Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liidu (EEAÜL), Kaevurite ja Energeetikute Sõltmatu Ametiühingu (KESA), Eesti Metallitöötajate Ametiühingute Föderatsiooni (EMAF) ja Eesti Tööstustöötajate Ametiühingute Föderatsiooni (ETTAF). 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077