Autor: Raigo Neudorf • 9. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väljaveo kasv USAsse kergitas ekspordi rekordtasemele

Statistikaameti andmetel eksporditi septembris Eestist kaupu jooksevhindades 1,13 miljardi euro väärtuses, varem pole eksportkäive kuises arvestuses nii suur olnud.

Impordimaht ulatus samal ajal 1,16 miljardi euroni.

2012. aasta septembris kasvas kaupade eksport Eestist võrreldes eelmise aasta septembriga 3%, import Eestisse aga 6%.Kaubavahetuse puudujääk oli 33 miljonit eurot, mis on üle nelja korra suurem kui mullu septembris. Võrreldes 2012. aasta augustiga jäi eksport samale tasemele, import aga kahanes 6%.Eestist eksporditi kaupu kõige rohkem Rootsi (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (14%) ja Venemaa (13%).Eesti koguekspordi kasvu võrreldes möödunud aasta septembriga mõjutas enim väljaveo suurenemine USA-sse ja Venemaale (kasv vastavalt 39% ja 13%). Eksport Soome vähenes 6%.Rootsi eksporditi kõige rohkem elektrilisi seadmeid ja kütuseid, Soome elektriseadmeid ja mööblit ning Venemaale mehaanilisi seadmeid ja orgaanilisi kemikaale.Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (15% Eesti koguimpordist), Saksamaalt ja Leedust (mõlemast 10%). Eesti koguimpordi kasvu mõjutas kõige rohkem sisseveo suurenemine Hollandist ja Soomest (vastavalt 81% ja 18%). Samas import Rootsist vähenes 12%.Soomest imporditi Eestisse kütuseid ja elektriseadmeid, Saksamaalt transpordivahendeid ja elektriseadmeid ning Leedust peamiselt kütuseid.Eestist eksporditi septembris enim masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia) (17%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%).Ekspordi suurenemist võrreldes eelmise aasta septembriga mõjutas kõige rohkem mineraalsete kütuste ning masinate ja seadmete väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 29% ja 10%). Samal ajal vähenes metalli ja metalltoodete väljavedu viiendiku.Septembris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (16%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%).Võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes oluliselt mineraalsete kütuste ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu (vastavalt 23% ja 21%). Metallide ja metalltoodete sissevedu vähenes 15%.Tänavu üheksa kuuga kasvas eksport 4% ja import 8% võrreldes 2011. aasta sama perioodiga. Impordi kiirem kasv võrreldes ekspordiga suurendas ka kaubavahetuse puudujääki (518 miljonilt eurolt 852 miljonile eurole).Ekspordihinnad kasvasid samal ajavahemikul 2%, impordihinnad aga 4%.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077