Autor: Tanel Raig • 17. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palk töötajate jaoks alles 5. kohal

Tööandjad peavad töötaja vajaduste rahuldamisel olulisemaks head palka, töötajad asetavad palga oma vajaduste pingereas alles viiendale kohale.

Tallinna Tehnikaülikooli Tööstuspsühholoogia Instituudi õppejõud Liina Randmann tutvustab oma 19. oktoobril peetavas loengus „Kuidas kaasata ja motiveerida tootmistöölist“ tulemusi küsitlustest, mida on oma lõputööde jaoks läbiviinud TTÜ sotisaalteaduskonna üliõpilased. Kui ettevõtte juhtidel on palutud reastada 18 töötajat motiveerivat tegurit, siis on esimesele kohale asetatud hea palk. Teiseks on tulnud töö turvalisus ja kolmas on kokkuvõttes olnud edutamine ja kasvamine.

Töötajad on aga motivatsiooni tajunud juhtidest erinevalt. Hea palk on töötajate poolt asetatud alles viiendale kohale. Randmanni sõnul on raha töötajatele küll oluline, sest tagab vajaduste rahuldamise ja teatud turvalisuse. Motivatsiooni ja kaasatust palganumber paraku ei taga. Randmann möönab, et ei saa öelda, et juhid ei oleks teadlikud mittemateriaalsete motivatsioonimeetodite vajalikkusest. „Neid ei rakendata, sest nende mõjud ilmnevad pikema aja pärast,“ selgitas Randmann. Ta lisas, et teatud valdkondades (eriti lihtsamate ja rutiinsete tööde puhul) on mittemateriaalsete motivatsioonimeetodite kasutamine ka piiratud ja mõjud väiksemad.

Töötajad on küsitlustes hinnanud olulisemateks tööga seotud ootusteks (alates 10. kohast tagantpoolt ettepoole):10. Abi isiklike probleemide lahendamisel

9. Peenetundeline distsipliin8. Juhtkonna lojaalsus töötajatele7. Head töötingimused6. Edutamine ja kasvamine5. Hea palk

Mis on töötajate jaoks neli olulisemat ootust, saab teada 19. oktoobri Liina Randmanni loengust. Loengu kohta saab lähemat infot SIIT. Registreeruda saab SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077