Autor: Tanel Raig • 8. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreenholmi kaotanud tekstiilitööstusel läheb hästi

Kuigi Kreenholm on Eesti tekstiilisektorist lahkunud, suutsid teised ettevõtted oma mahtusid möödunud aastal kasvatada, millega ületati tekstiilitööstuse toodangumahus 2008. aasta tase, selgus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostatud tekstiilisektori ülevaatest.

2011. aastal kasvasid tekstiilitööstuse tootmismahud 8% ja müügikasv kiirenes 11%. Peamiseks kasvumootoriks oli eksport, müük koduturule vähenes aga 5% võrra.

Ekspordi osatähtsus tekstiilitööstuse toodangu müügis on olnud kõrge ja 2011. aastal ulatus see 89%-ni. Seejuures on mõnevõrra muutunud tekstiilitööstuse tooteportfell. Lõppenud on puuvillase lõnga ja puuvillase riide tootmine, statistikast jäävad välja ka linase riide ning lõnga tootmine. Selle asemel on aga oluliselt suurenenud tekkide ja patjade tootmine. Viimased moodustasid mullu ka tekstiilitööstuse koguekspordist 70%. Peamised eksporditurud olid mullu Soome, Rootsi ja Prantsusmaa.

Palgakasv tekstiilitööstuses oli 2011. aastal riigi keskmisest kiirem ning palk tekstiilitööstuses tõusis 77%-ni riigi keskmisest palgast. Madalapalgaliste töökohtade arv järjest väheneb ning tööjõuefektiivsus suureneb.

Investeeringute maht tekstiilitööstuses jätkas langust ka 2011. aastal, vähenedes eelneva aastaga võrreldes ligi 15%. Enam kui pool investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse ning 15% läks nii hoonete ja rajatiste soetamisse kui renoveerimisse.

Suurimad tekstiilitööstuse ettevõtted Eestis on AS Wendre, AS Toom Tekstiil, Hilding Anders Baltic AS, AS Mistra-Autex ja Qualitex AS.

Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077