Autor: Silvia Kruusmaa • 25. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidutootjad lähevad Ansipi juurde muret kurtma

Täna kohtuvad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) ja Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) esindajad Tallinnas Stenbocki majas peaminister Andrus Ansipiga, et neljapäeval algava Euroopa Ülemkogu eel arutada ühenduse eelarvekava aastateks 2014-2020.

Eesti põllumehi ei rahulda Euroopa Komisjoni ettepanek, mille kohaselt tõuseksid meie toetused järk-järgult aastateks 2017-2020 vaid 58% tasemele ELi keskmisest. Ka Euroopa Parlamendi poolt esialgu pakutav 65% tase jätab Eesti toidutootjad veel pikkadeks aastateks ebavõrdsesse konkurentsiolukorda.

Põllumeeste ja toidutootjate esindajad informeerivad peaministrit äsja lõppenud allkirjade kogumisest Balti riikide valitsusväliste põllumajandusorganisatsioonide ühispetitsioonile seoses ebavõrdsete konkurentsitingimustega ELi ühisturul. Allkirjade koondamine küll veel käib, kuid tänaseks on toidutootjateni jõudnud põllumeeste nõudmistele üle 12 000 eestimaalase toetus. Toeta põllumeest Facebooki leht on kogunud 1023 toetajat.

Kolmanda küsimusena tuleb arutusele riigieelarve planeerimine 2013. aastaks ja täiendavate põllumajandustoetuste maksmise võimalus. Vastavalt ELiga liitumise lepingule võib Eesti riigieelarvest täiendavaid otsetoetusi maksta kuni 2012. aastani. Kuna see tähendab, et Eesti põllumeeste otsetoetused kokku vähenevad tuleval aastal ligi viiendiku võrra, siis on Euroopa Parlament ja EL Nõukogu heaks kiitmas määruse muudatust, mis annaks Eestile ja teistele uutele liikmesriikidele õiguse riigieelarvest täiendavaid otsetoetusi maksta ka tuleval aastal.

Kui riik tuleval aastal täiendavaid toetusi ei maksa, siis saavad Eesti põllumajandusettevõtted 2013. aastal kokku ca 27,6 miljonit eurot vähem toetusi kui tänavu. Toetuste vähenemine puudutab eriti valusalt just neid ettevõtteid, kes tegelevad aktiivselt põllumajandussaaduste tootmisega (piim, veise- ja lambaliha, teravili), teatasid liidud oma avalduses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077