Eesti toodab elektrit poole rohkem kui tarbida jõuab

Eesti tootis möödunud aastal 60% enam elektrit kui ise tarbis. Elektri eksport kasvas samal ajal viiendiku võrra.

Taastuvatest energiaallikatest elektrienergia toodang suurenes 2011. aastal varasema aastaga võrreldes 13%, teatab Statistikaamet.

Viimase viie aasta jooksul on elektri toomine põlevkivist vähenenud ligi kümneniku. Samal ajal taastuvatest allikatest elektri tootmine on suurenenud kaheksa korda.

Tuuleenergiatoodang suurenes 2011. aastal varasema aastaga võrreldes ligi kolmandiku, hüdroenergia toodang üle 10% ja biomassist saadud elekter üle 5%. Taastuvelektri osatähtsus elektrienergia kogutarbimises kasvas aastaga 11%-lt 13%-le.

Kokku toodeti 2011. aastal 12 893 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on 1% vähem kui aasta varem. Eestis tarbiti mullu varasema aastaga võrreldes 4% vähem elektrit, kogutarbimine ulatus 7,1 TWh-ni. Väiksem energiatarbimine ja suurenenud sisemajanduse koguprodukt on energiamahukust võrreldes 2010. aastaga vähendanud üle 7%.

Eesti on jätkuvalt elektrit suures koguses eksportiv riik, 2011. aastal toodetud kogused ületasid tarbimist 60% võrra. 2011. aastal suurenes elektrienergia eksport võrreldes 2010. aastaga üle 20%. Elektri ekspordi kasvu mõjutas odavama hüdroenergia suurenenud tootmine Põhjamaades. Lätti ja Leetu eksporditud elektri osatähtsus kasvas kokku 30%.

2011. aastal toodeti põlevkivi 18,7 miljonit tonni, mis on 2010. aastaga võrreldes 4% rohkem. Kasv tulenes eelkõige põlevkiviõli toodangu suurenemisest. Nõudlus kütteõli järele nii Eestis kui ka välisturgudel suurendas põlevkiviõli toodangut ligi 7%. Kolmveerand toodangust eksporditi ja see kasvas aastaga ligi 13%. Üle poole (54%) eksporditud põlevkiviõlist läheb Hollandisse, järgnevad Venemaa (15%) ja Suurbritannia (8%).

Samal ajal vähenes teiste kütuseliikide toodang. Välisnõudluse vähenemise tõttu toodeti võrreldes 2010. aastaga ligi 10% vähem nii turvast, turbabriketti kui ka puidugraanuleid. Puidugraanulite eksport vähenes 7%.

Aastalõpu seisuga oli 2011. aastal Eestis elektrienergia kilovatt-tunni lõpptarbimishind kodutarbijale keskmiselt 0,1 eurot. Aastaga kasvas hind 3,8% võrguteenuse hinna kasvu tõttu. Eesti elektrienergia hind on teiste Euroopa riikidega võrreldes üks odavamaid. Elanike ostujõudu arvesse võttes on Eesti elektrienergia hind siiski kallim kui Luksemburgis, Prantsusmaal, Norras, Soomes ja Kreekas ning pisut odavam kui Suurbritannias ja Rootsis.

Osale arutelus

  • aripaev. ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara