Autor: Tanel Raig • 29. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea algatus kasvatab ABB töötaja sissetulekut 5-1000 eurot

ABB on kasutusele võtnud töötajate algatuste süsteemi, milles makstakse iga algatuse reeglitele vastava ettepaneku eest töötajale 5 eurot. Baltikumi parima algatuse eest on võimalik töötajal teenida kuni 1000 eurot.

ABB tegevuste tõhustamise juht Christen Puust rääkis Äripäeva seminaril „Kuidas panna töötajad muudatusi juhtima”, et ABB on töötajate algatuste süsteemi kasutanud 2010. aastast. Puusti sõnul oli eesmärk kaasata töötajaid ettevõtte parenduskultuuri. „Tihti tulevad väga head parendusvõimalused protsessi seest. Protsessi juhid ei pruugi neid aga näha,” selgitas ta kõigi töötajate kaasamisvajadust.

Alguses ei käivitunud töötajate algatuste kogumise süsteem siiski ootuspäraselt ning mõne aja möödudes lisati sellele ka rahaline motivatsioon. Rahaline tunnustus on viie astmeline:

iga uus algatus, mis vastab kriteeriumitele – 5 eurot;

iga uus algatus, mis rakendatakse – 30 eurot;algatus, mis toob märkimisväärset kokkuhoidu – 25% säästus/ ühe aasta jooksul;üksuse parim algatus – 300 eurot;Baltikumi parim algatus – 1000 eurot.

Puusti kinnitusel on eestlased jõudnud ka Baltikumi parima algatuse auhinnani. Ta lisab, et eestlased on võrreldes lätlaste ja leedulastega aktiivsemad parendusalgatuste esitajad. Samas möönas ta, et kuigi algatuste arv pärast rahalise motivatsiooni kehtestamist suurenes, langes ka algatuste kvaliteet. Ajajooksul on aga ettepanekute kvaliteet muutunud paremaks.

Puusti sõnul on kogu süsteemi alustala siiski kommunikatsioon ja süsteemi mõtte inimesteni viimises. Ta selgitas, et ABBs on igas üksuses inimene, kes on töötajate algatuse süsteemi kõnetoru. „Nende missioon ongi viia töötajateni teadmine sellest süsteemist,” rääkis Puust.

Iga töötajalt tulnud idee peab olema käsitletud nädala jooksul. See ei tähenda veel otsust, kas idee võetakse töösse või mitte, kuid peab olema antud tagasiside idee kohta. Vastasel juhul võib töötajates tekkida tunne, et nende ideed ei ole väärtustatud.

2011. aastal esitati ABBs 246 algatust kokku 216 töötajalt, millega on kaasatud ligikaudu viiendik ABB töötajaskonnast.

Mida ei loeta ABBs algatuseks:

• Kaebused• Palgasüsteemi ja hüvesid käsitlevad teemad• Personaliga seotud teemad• Isiklike töövahendite hankimisega seotud ettepanekud• Tööohutusnõuete vastavusseviimisega seotud teemad• Seaduses sätestatud ja ettevõttele laienevate nõuetele tähelepanu juhtimisega seotud ettepanekud• Algatusi, mis kuuluvad oma olemuselt otseste tööülesannete hulka

Näide töötajate tehtud algatusest ABBs:Olukord enne: Kõikidest AMA generaatoritest ligikaudu 65%-l ei ole servad peale soojusvaheti raamile  paigaldamist kohakuti. Seetõttu tuleb AMA generaator lahti võtta ning soojusvaheti servad korrigeerida.

Lahendus: Algatajad tegid ettepaneku muuta joonist. Projekteerimismuudatus lahendaks soojusvaheti servade ja raami muutmise vajaduse, sest poldid aukudes võimaldaksid reguleerida iga soojusvaheti asendit raamis.

Kasu: ABB prognoosis, et ajavahemikus 08.2011 kuni 04.2012 toodetakse 345 AMA generaatorit. Ligikaudu 65% kõikidest AMA generaatoritest tuleb ümber töötada. Ümbertöötamise hind ühe generaatori kohta on ligikaudu 67 €. Aastane kokkuhoid ligikaudu 15 000 €.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077