Autor: Tanel Raig • 11. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis tagastati 223 miljonit pandipakendit

Eesti Pandipakend kogus ja suunas taaskasutusse eelmisel aastal üle 223 miljoni ühekordse kasutusega pandipakendi, mis on 2010. aastaga võrreldes 8% rohkem.

Kõige rohkem tagastasid tarbijad eelmisel aastal plastpudeleid ja plekkpurke – vastavalt 113,74 miljonit ja 91,66 miljonit. Võrreldes 2010. a tagastati plekkpurke 20% rohkem. Tagastatud plastpudelite hulk jäi eelmise aastaga samale tasemele. Ühekordse  kasutusega klaaspudelite tagastuste hulk kasvas 13%.

Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul on ka pandipakendite müük 2011. aastal olnud pea 10% suurem võrreldes 2010. aastaga: „Turg on taastumas ja majandus paremas seisus. Mul on hea meel, et see ei ole avaldanud negatiivset mõju keskkonnaalasele mõtteviisile ja aktiivsusele,“ ütles Raal.

Kõikidest müüdud plastpudelitest koguti kokku ja suunati taaskasutusse 2011. aastal 89%. Plekkpurkide ja ühekordse kasutusega klaaspudelite tagastusprotsent oli vastavalt 61% ja 81%.

Raali sõnul on pandisüsteemi toimimise ajal kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud  1,7 miljardit pandipakendit.

Eesti Pandipakend on 2005. aastal tootjate ja importööride ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud pakendi taaskasutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestiliselt tagatisrahaga koormatud pakendite kogumist, transporti, sorteerimist, loendamist ja taaskasutamist. Vastavalt pakendiseadusele hõlmab see vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendit.

Eesti Pandipakendiga on liitunud 150 tootjat ja importööri ning 1350 tagastuskohta. Eesti Pandipakendi pakendiregistris on registreeritud üle 5000 tootepakendi.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077