Tanel Raig • 7. märts 2012
Jaga lugu:

Raamat tootmise efektiivsuse tõstmiseks

Paljudes Eesti tootmisettevõtteis läbiviidud tõhususanalüüs näitab, et enamikel ettevõtetel puudub eeldus toota kiiremini, odavamalt ja kvaliteetsemalt. Märtsi lõpul ilmuv raamat „Läbimurre“ selgitab, milliseid võtteid kasutada tootmise efektiivsuse tõstmiseks.

Raamatu autorid, kogenud lean-koolitajad Jari Pekka Kukkonen ja Sulev Senkel nendivad, et mitmed ettevõtted püüavad tootlikust suurendada pigem tulekahju kustutamise meetodil. Olles hädas ruuminappusega, kulutatakse raha uue tootmispinna ehitamisele, selle asemel, et eemaldada olemasolevalt tootmispinnalt katkised masinad vms. Selline suhtumine kasvab välja ettevõtteis levinud mugavusmõtlemiset: juba juurdunud protsesse ei taheta muuta, sest juba 20 aastat on nii tehtud ja tehakse ka edaspidi.

Uueks trendiks tootmisjuhtimises on lean-meetod, mille eesmärk on luua kord, mis aitab tuvastada ja vähendada ressurssiraiskavaid tegevusi ettevõtte kõigil tasandeil. „Korra loomine töökohal vähendab transpordivajadust, varusid, liikumist, ootamist ning praaktoodangut ja vigu. Lisaks või¬vad väheneda tööõnnetused ning paraneb üldine moraal, õhkkond ning töötajate omanditunne“, kirjutavad Kukkonen ja Senkel.

Eesti ettevõtetest on edukalt rakendanud lean-juhtimist näiteks Kalev, Flexa, Jeld-Wen, Talent Plastics ja PKC. „Oleme Kalevis viimase kahe aasta jooksul enamiku käesolevas raamatus toodud meetoditest juurutanud, mis on tuntavalt tõhustanud meie tootmist, aga andnud ka märkimisväärse kulude kokkuhoiu väärtusahelas. Oleme suutnud tõsta tootlikkust ettevõttes 23%, hoides samal ajal kokku 20% tootmiskuludest,“ väidab AS Kalev Chocolate Factory tegevdirektor Kaido Kaare.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt