Autor: Tanel Raig • 6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurima mööblitootja palgasüsteem rikub tavareegleid

Eesti suurim mööblitootja OÜ Bellus Furniture on palgasüsteemi ülesehitanud tavareegleid rikkudes – ettevõtte müügimeeskonna sissetulekuid ei ole kunagi kujundanud tulemuspalk.

Bellus Furnitur üks omanikke ja juhte Rolf Relander kinnitas, et tema müügimeeskond on olnud alati kindla kuupalga peal. Kui me oleksime pannud müügimeestele kümme aastat tagasi piirid, kui palju nad peavad müüma, siis tänaseks oleks need piirid 50-100-kordselt ületatud, tõi Relander näite. „Kuhu panna õiglane müügikriteerium?“ arutleb ta.

Relander rääkis, et on müügiagente kasutades näinud, mis juhtub tulemustasu korral müügiga. Kuna agendid saavad 100% tasu tulemuste järgi, siis viitsitakse müüa peamiselt ajal, kui müüa on lihtne ja tulemus on kiire tulema. „Näiteks jõulude eel on meil tootmine tellimusi täis. Kuid müüagi on jõulude eel hea ja agendid hakkavad ka müüma ja keeravad meie jaoks sellega vindi üle,“ selgitas Relander.

Suvisel madalhooajal, kui tootmine on tühi, ei viitsi Relanderi sõnul ka agendid müüa, kuna müügiks on kehv aeg ja tulemus tuleb raskelt. Tootmisel oleks aga ka suvel vaja tellimusi. Seetõttu ongi hea, kui müügimeeskond on kindla palga peal ja pingutab ühtemoodi müüa nii tipp- kui madalhooajal.

Kolmanda näitena nimetas Realander müügimeeste tasustamist uutel turgudel. On selge, et ka uuel turul tegutsev müügimees tahab saada kohe palka, kuigi müügid uuel turul on alguses väikesed, rääkis Relander. Hiljem aga kindlasti müügid kasvaksid ning siis tuleks esialgsed väga suure boonusprotsendiga tulemustasud ümber teha. Palgatingimuste hilisem muutmine on aga alati väga keeruline protsess. Seetõttu on Relanderi arvates parem kohe võtta müügimees tööle kindla tasuga.

Rolf Relander räägib oma kogemusest tootmisettevõttes motivatsioonisüsteemi ülesehitamisest 15. detsembril Äripäeva Tööstuse klubi Bellus Furnitur tehase külastusel. Külastusel on võimalik näha ka Eesti suurima mööblitootja tootmist.

Lisaks Rolf Relanderi Bellus Furnitur kogemusele teeb konsultatsioonifirma Innopolis Konsultatsioonid ülevaate motivatsioonisüsteemidest, mida on kasutatud elektroonika-, joogi- ja põllumajandustööstuses.

Üritus toimub Bellus Furnitur tehases Rakvere mnt 23a, Haljala. Algus kell 10.30 ja orienteeruv lõpp kell 13.15.

Äripäeva Tööstuse klubi Bellus Furnitur külastuse päeakava: Rolf Relander Bellus Furnitur juhatuse liige.12.45-13.15 Näited motivatsioonisüsteemidest elektroonika-, joogi- ja põllumajandustööstuses, Innopolis Konsultatsioonid.

10.30-10.45 Kogunemine10.45-12.00 „Kuidas korraldada tootmisettevõttes motivatsioonisüsteem, OÜ Bellus Furniture näitel“.

12.00-12.45 Bellus Furnitur tootmise külastamine

Tööstuse klubis osalemine maksab 59 eurot (km-ga 70.80 eurot). Osalemiseks saab kuni 13. detsembrini registreeruda (vabade kohtade olemasolul) SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077