Autor: Tanel Raig • 2. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõõn uusarendustes tõmbab kaasa ehitusmaterjalitööstuse

Erinevalt ülejäänud Eesti tööstussektorist on ehitusmaterjalide tööstuses tootmine languses jätkuvalt tagasihoidlike siseriiklike uusehituste mahtude tõttu.

Ehitusmaterjalide tööstuses langesid septembris tootmismahud võrreldes eelmise aasta septembriga 4,1%. Varasematel kuudel on tööstusharu mahud olnud enamjaolt siiski kasvus. Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhi Enno Rebase ütlusel on tööstusharu olnud ikkagi kogu aasta kehvas seisus. „Kui võrdlusbaas on nõrk, siis ei tähenda need mõningased kasvunumbrid midagi erilist,“ viitab Rebane, et ehitusmaterjalitööstuse siseturg on juba 2007. aasta lõpust kukkunud.

Rebase sõnul on siseriiklikud uusehituste mahud endiselt tagasihoidlikud. Näiteks III kvartali elamuehituse ehituslubade ja kasutuslubade arv on eelmise aastaga võrreldes miinuses. Aga elamuehituses oli juba eelmine aasta halb aasta, räägib Rebane. Ta lisab, et maksukoormuse kasvatamisega väheneb Eesti tootjate konkurentsivõime ka Soomes.

Ehitusmaterjalide tootjatel on raskele olukorrale keeruline lahendusi leida. Rebase sõnul on töötajate vähendamised ja muud meetmed juba korduvalt ära tehtud. Kokkuvõttes ootab Rebane praeguselt aastalt siiski positiivset arengut võrreldes eelmiste väga kehvade aastatega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077