Ehitusmaterjalitööstust ootab ees oluline maksutõus

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhi Enno Rebase ütlusel on valed poliitikute väited, et järgmisel aastal maksud ei tõuse. Ehitusmaterjalitööstust ootavad ees olulised maksutõusud, kinnitab Rebane.

Rebase väitel tõuseb näiteks kaevandamisõiguse tasu kõrgemamargilise paekillustiku jaoks 25%. „See toimub olukorras, kus paekillustiku müük moodustab vähem kui 40% mõne aasta tagusest müügist,“ osutab Rebane.
Teise näitena toob Rebane, et diiselkütuse erisoodustuse kaotamine toob järgmisel aastal kaevandatavate materjalide jaoks kaasa sisulise maksutõusu ligi 40%. „Formaalselt kaob kütuse erimärgistuse mõju, kuid sisuliselt on tootja jaoks tegu maksutõusuga,“ selgitab Rebane.

Tema väitel kasutatakse Soomes erimärgistatud kütust tänaseni ka ehitusmaterjalitööstuses. Eestis kaotati see võimalus aga 2004. aastal liitumisel Euroopa Liiduga.

Rebase ütlusel tuleks loobuda järgmise aasta maksumuudatustest Eestis. „See sobiks kokku ka mittemaksutõstmise jutuga ja ei halvendaks meie ekspordivõimalusi Soome suunal. Eksport olevat ju poliitiliselt meie prioriteet,“ leiab Rebane.

Rebase väitel on ehitusmaterjalitööstus liikunud siseriiklikult 3,5 aastat pidevalt allakäigu kursil ning osad tootegrupid on endiselt alles põhjas (seinamaterjalid, täitematerjalid, betoonisegud, sillutiskivid) ja seetõttu löövad maksutõusud neid ettevõtteid eriti valusalt.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara