Autor: Tanel Raig • 31. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalitööstust ootab ees oluline maksutõus

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhi Enno Rebase ütlusel on valed poliitikute väited, et järgmisel aastal maksud ei tõuse. Ehitusmaterjalitööstust ootavad ees olulised maksutõusud, kinnitab Rebane.

Rebase väitel tõuseb näiteks kaevandamisõiguse tasu kõrgemamargilise paekillustiku jaoks 25%. „See toimub olukorras, kus paekillustiku müük moodustab vähem kui 40% mõne aasta tagusest müügist,“ osutab Rebane.

Teise näitena toob Rebane, et diiselkütuse erisoodustuse kaotamine toob järgmisel aastal kaevandatavate materjalide jaoks kaasa sisulise maksutõusu ligi 40%. „Formaalselt kaob kütuse erimärgistuse mõju, kuid sisuliselt on tootja jaoks tegu maksutõusuga,“ selgitab Rebane.

Tema väitel kasutatakse Soomes erimärgistatud kütust tänaseni ka ehitusmaterjalitööstuses. Eestis kaotati see võimalus aga 2004. aastal liitumisel Euroopa Liiduga.

Rebase ütlusel tuleks loobuda järgmise aasta maksumuudatustest Eestis. „See sobiks kokku ka mittemaksutõstmise jutuga ja ei halvendaks meie ekspordivõimalusi Soome suunal. Eksport olevat ju poliitiliselt meie prioriteet,“ leiab Rebane.

Rebase väitel on ehitusmaterjalitööstus liikunud siseriiklikult 3,5 aastat pidevalt allakäigu kursil ning osad tootegrupid on endiselt alles põhjas (seinamaterjalid, täitematerjalid, betoonisegud, sillutiskivid) ja seetõttu löövad maksutõusud neid ettevõtteid eriti valusalt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077