Autor: Tanel Raig • 19. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa hinnapoliitika tõstab Eesti lihatööstuste kulusid

Eesti idanaabri valmisolek maksta lihatööstuse tooraine eest turhinnast 25% rohkem on Nõo Lihatööstusele kergitanud sea poolkerede hinda viimasel aastal kuni 20%. Ettevõte ei plaani siiski tänavu lõpptoodangu hinda enam tõsta.

ASi Nõo Lihatööstus juhataja Toomas Kruustüki sõnul mõjutab tema ettevõtet eelkõige sea poolkere turuhinna kõikumine. Tema kinnitusel on poolkere turuhind Eestis viimase aasta jooksul tõusnud keskmiselt kuni 20%. „Hindu on kergitanud enamjaolt Eesti idanaabrid, kes on valmis välja käima 25% kõrgemaid ostuhindu,“ selgitab ta.

Lisaks tooraine hinnatõusule on ülespoole liikunud ka enamik abimaterjali hindadest. Kruustüki andmetel koosneb toote omahind 70-90% sea poolkeredest ja abimaterjalidest. Seega viib väiksemgi muutus tootmiskulu kasvuni, lisab Kruustükk.

Viimane hinnatõus toimus Nõo Lihatööstuse sortimendis suvel, kui muudeti hindu kõige kriitilisematel toodetel. Kaalutud keskmine hinnatõus jäi Kruustüki kinnitusel 1,5% piiresse. „See peegeldab, et hoolimata tooraine oluliselt suuremast kerkimisest, tahab Nõo Lihatööstus hoida müügihindu stabiilsena,“ leiab Kruustükk. Lahendusena nimetab ta püüet optimeerida tootmist ning kogu tarneahelat, et vältida kergemeelseid otsuseid, mis puudutavad niigi kõneainet pakkuvat ostukorvi kallinemist. „Hetkel pole hinnatõusu tõsisemalt teemaks võetud, kuid tooraineturu prognoose silmas pidades tuleb paraku antud teemaga aktiivselt tegeleda ning võimalusel ennetavalt tegutseda,“ nendib Kruustükk.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077