Autor: Tanel Raig • 17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatööstust ootab tooraine kallinemine

Türgi, Venemaa ja Hiina üha suurenev nõudlus ja sealiha tootmise vähenemine Euroopas hoiab liha kokkuostuhindasid ka tulevikus kõrgel, leiab Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere.

Mere kinnitusel on tänavu sügisel vorsti tootmisel kasutatavad sea trimmingud kallinenud 30% ja seapeki hind 100%. Hindadel ei ole põhjust ka edaspidi alla minna, väidab Mere. Tema sõnul on põhjuseks, et Euroopast liigub väga palju sealiha välja Hiinasse ja Venemaale ning veiseliha Türki ja Venemaale, mis kasvatab nõudlust. Hiinlased söövad praegu inimese kohta 43 kg sealiha aastas, 1990. aastal sõid nad 20 kg inimese kohta. „Kui taoline kasv jätkub, siis tekib küsimus, kas suudame maailma toita?“ ütleb Mere.

Vaatamata nõudluse kasvule on aga Euroopas vastupidselt sealiha tootmine vähenemas. Mere kinnitusel on väga paljud suured Euroopa sealiha tootjad vähendanud oma emiste karja, mis näitab, et liha tootmine tulevikus ei kasva. Mõnevõrra leevendab seda tootlikkuse kasv, ehk ühelt emiselt saadakse rohkem põrsaid, selgitab Mere. Kuid ta lisab, et selge märk tootmise vähenemisest on siiski olemas. „Prognoosime, et sealiha ja veiseliha kokkuostuhinnad tõusevad,“ resümeerib Mere.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077