Lihatööstust ootab tooraine kallinemine

Türgi, Venemaa ja Hiina üha suurenev nõudlus ja sealiha tootmise vähenemine Euroopas hoiab liha kokkuostuhindasid ka tulevikus kõrgel, leiab Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere.

Mere kinnitusel on tänavu sügisel vorsti tootmisel kasutatavad sea trimmingud kallinenud 30% ja seapeki hind 100%. Hindadel ei ole põhjust ka edaspidi alla minna, väidab Mere. Tema sõnul on põhjuseks, et Euroopast liigub väga palju sealiha välja Hiinasse ja Venemaale ning veiseliha Türki ja Venemaale, mis kasvatab nõudlust. Hiinlased söövad praegu inimese kohta 43 kg sealiha aastas, 1990. aastal sõid nad 20 kg inimese kohta. „Kui taoline kasv jätkub, siis tekib küsimus, kas suudame maailma toita?“ ütleb Mere.

Vaatamata nõudluse kasvule on aga Euroopas vastupidselt sealiha tootmine vähenemas. Mere kinnitusel on väga paljud suured Euroopa sealiha tootjad vähendanud oma emiste karja, mis näitab, et liha tootmine tulevikus ei kasva. Mõnevõrra leevendab seda tootlikkuse kasv, ehk ühelt emiselt saadakse rohkem põrsaid, selgitab Mere. Kuid ta lisab, et selge märk tootmise vähenemisest on siiski olemas. „Prognoosime, et sealiha ja veiseliha kokkuostuhinnad tõusevad,“ resümeerib Mere.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara