Autor: Tanel Raig • 21. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energia ja tooraine kulude kasv sunnib hinnatõusule

Saarema Lihatööstuse jaoks on tänavu enim kasvanud kulud energiale ja toorainele. Kui hinnad jätkavad kasvu pole Saaremaa Lihatööstuse juhatuse liikme Kristjan Leedo sõnul pääsu ka tööstuse lõpptoodangu hinnatõusust.

Leedo andmetel mõjutab lõpptoodangu hinda kõige enam toorainekulu, mis moodustab ettevõtte kulubaasist peaaegu 50%. „Tänane sealiha tooraine on meie jaoks kallinenud võrreldes selle aasta jaanuariga 14,2%. Kui toorainete hinnad jätkavad samasugust kasvu nagu siiani, siis ei ole meil hinnatõusust pääsu.“ kinnitab Leedo. „Kui tooraine peaks oluliselt odavnema, siis alandaks heameelega ka toodete lõpphindu,“ lisas ta.

Euroopas valitseva veiseliha defitsiidist tingitud hinnatõusu olukorras on aga Leedo ütlusel Saaremaa Lihatööstusel võrreldes konkurentidega eelisseis, kuna omatakse Eesti suurimat veisekasvatust, mis aitab tagada endale veiseliha stabiilsema tarne ja hinna.

Kasvanud on ka tootmise ja turustuskulu. Eelkõige mõjutavad neid kulutusi täna kütus, kütteõli ja elekter, mille hind on tõusnud üle 40%. „Toon näite, et meie kombinaadi auru-ja küttekulu on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga pea kahekordistunud,“ kirjeldab Leedo.

Leedo kinnistusel on ettevõte kulude kasvu leevendamiseks täiustanud oma tootmisprotsesse ja logistikaahelat, millega on saavutanud mõningane kokkuhoid. „Kindlasti ei hakka me kunagi seoses tooraine hinnatõusuga toodetesse vähem liha panema ja retsepte muutma,“ lubab Leedo.

Saaremaa Lihatööstuse toodangu viimane suurem hinnatõus oli 2008. aasta veebruaris.

Eile avaldas Statistikaamet tööstustoodangu tootjahinnaindeksi, mille järgi oli indeks septembris aastaga kasvanud 3,7%. Enim oli indeksit mõjutanud hinnatõus toiduainete ja kütteõlide tootmises.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077