Autor: Anne Oja • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellimuste vool paneb firmad laienema

Tootmisvõimsuste efektiivsemaks muutmise võimalused on otsas ja tellimuste vool sunnib Eesti tööstureid taas põhivarasse investeerima.

Statistikaameti andmetel hakkasid ettevõtete investeeringud põhivarasse kasvama möödunud aasta viimasest kvartalist ja jõudsid tänavu esimesel poolaastal pea buumiaastate tasemele.

Eile tehase laiendusele nurgakivi pannud Nefab Packaging OÜ juhatuse liige Erkki Susi ütles, et kõik tootmise efektiivsemaks muutmise võimalused olid juba ära kasutatud. "Viis aastat oleme seda ehitust planeerinud, kuid oleme seda suutnud muude võimaluste kasutamisega edasi lükata," sõnas ta. Nüüd on tellimusi aga nii palju, et vanadesse ruumidesse ei mahu enam ära. Susi tõdes, et ehitamisele tõmbas pisut pidurit ka majanduskriis, kuid mitte oluliselt.

"Oleme oma tehase ehitamist planeerinud rohkem kui viis aastat," tunnistas ASi Matek juht Sven Mats. Kuna sihtturgudel hakkas müük paremini minema ja ehitushinnad tundusid mõistlikud, tegi Matek 2010. aasta kevadel tehase ehitamise otsuse. Tänavu plaanib Matek üheksa miljoni eurost käivet. Mats lisas, et uus tehas lubab tootmismahtu kahekordistada.

"Mida investeeringute edasilükkamise all silmas pidada, kas rauda ja betooni? Kui nii, siis jah, rauda ja betooni investeerimist pidurdasime, kuid ei lõpetanud," rääkis tootmise kolmekordseks kasvatamise plaanidest Kitman ASi juhataja Ilo Rannu. "Hakkasime kasvamisplaane mõlgutama samal ajal, kui 2008 ilmusid esimesed surutise märgid, sest tundus, et kohe tulevad uued võimalused. Nagu ajalugu näitas, ei lasknud võimalused ennast kaua oodata," sõnas ta.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet või telli leht.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077