Autor: Tanel Raig • 8. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasuta saastekvoot nõuab kiiret investeeringute kava

Riigikogus arutlusel oleva välisõhu kaitse seaduse järgi jääb elektritootjatel aega vaid poolteist kuud esitada oma järgmiste aastate investeeringute kava, et taotleda tasuta heitkoguste ühikuid.

Eile parlamends esimesel lugemisel olnud välisõhu kaitse seaduse muutmise seadus näeb elektritootjatele ette võimaluse taotleda alates 2013. aastast kuni 70% heitkoguste ühikuid tasuta. Tasuta kvoodi taotlemisel on aga Euroopa Liit seadnud tingimuse, et elektritootjad peavad investeerima tootmise moderniseerimisse, mis vähendab tootmisega tekkivat saastamist ja õhku paisatavaid kasvuhoonegaase.

Seaduse vastuvõtmisel kuulutab keskkonnaministeerium 1. juulil välja tasuta heitkoguste taotluste esitamise. Taotlused koos investeeringute kavaga tuleb esitada 15. augustiks.

Keskkonnaminister Keit Pentus kinnitas Riigikogus seaduseelnõu tutvustades, et nii lühikesi tähtaegu ei ole välja mõelnud ministeerium, vaid need tulenevad Euroopa Komisjoni nõudest esitada investeeringute kava septembri lõpuks. Komisjonil on aega kuus kuud kujundada oma seisukoht ja anda teada, kas nõustub Eesti esitatud investeeringute kavaga.

Tasuta kvooti võivad taotleda elektriettevõtjad, kes toodavad elektrit ja ei tegele mingi teise tootmisalaga. Muudatusettepanekuid välisõhu kaitse seaduse muutmise seadusele saab esitada 9. juuni kella 10ni.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077