Autor: Tanel Raig • 24. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalad paisutasid Premia kahjumit

Premia Foodsi juhatuse liige Katre Kõvask kinnitab, et ettevõtte tänavuse I kvartali suurema kahjuminumbri taga on toorkala madal hind maailmaturul.

Premia Foodsi tänavuse aasta I kvartali puhaskahjum oli 2 miljonit eurot. Aasta tagasi oli kahjum ligi kaks korda vähem, ulaudes 1,1 miljoni euroni. Kõvask ütles, et esimene kvartal on aeg, kus saab teha suuremaid ümberkorraldusi nii tooteportfellides kui ka tootmises. „Just nende tegevustega oleme ka aasta esimesed kolm kuud tõsiselt tegelenud,” kinnitab Kõvask.

Jäätiseäri moodustab Premia portfellist aasta keskmisena ligikaudu kolmandiku. Talvine aeg, mil jäätise tarbimine on Baltikumis ning Venemaal madalseisus, tingib Kõvaski ütlusel traditsiooniliselt ka kulutuste proportsiooni kasvu. Lisaks toimusid tooraine hinnatõusust tingitud hinnamuutused lõpptarbijatele, tulenevalt jaekettide spetsiifikast, esimese kvartali jooksul. Viimane muudatuse tegija oli Venemaa, kus viidi hinnatõus läbi märtsi teises pooles.

Kulusid tõstis Venemaal alanud jäätisetootmise kolimine uude tootmisüksusesse Kirishi linnas. Sellega seotud ühekordsete kulude maht on ligikaudu 280 000 eurot. Kolimisega seotud riskide tõttu ning suviseks jäätise kõrghooajaks valmistudes suurendati ka laovarusid ning lattu toodeti 900 tonni jäätist. „See on piisav varu, kui eeldada tavapärast Peterburi suve,” kinitab Kõvask. Kolimine viiakse lõpule juuni alguseks ning seejärel jätkab kahe töötava vabriku asemel vaid üks.

Kolmanda kahjumi põhjusena nimetab Kõvask Premia kalavarusid, mida ettevõte kasvatab Turu saarestikus ja Rootsis. „Eluskala biomass on faktor, mis Premia tulemusi talvisel ajal alati mõjutab. Lihtsalt öelduna on kalad talvisel ajal dieedil, sest nad ei söö ning nende mass kahaneb,” selgitab ta. Rahasse ümberarvutatuna tähendab see talvisel ajal negatiivset mõju ettevõtte kasumile.

Sel aastal oli mõju EBITDAle -0,7 miljonit eurot, eelmisel aastal oli vastav number -0,35 miljonit eurot. Vahe on tingitud maailmaturul valitsenud toorkala hinnast. 2010.a. I kvartalis kasvas toorkala hind 30%, käesoleval aastal vaid 4%. „Toorkala hinnatõus eelmisel aastal oli põhjuseks, miks biomass, ehk eluskala kaal, rahasse arvestatuna eelmisel aastal vähenes vähem kui sel aastal,” väidab Kõvask.

Tulemust mõjutasid ka Lihavõtte pühad. Soome turul, mis on Premia peamine sihtturg kalatoodetele, jäid Lihavõtted tänavu II kvartalisse. Eelmisel aastal olid pühad I kvartalis. Soome jaekettide protseduuride kohaselt, on sealsel turul hinnamuudatused võimalikud sisuliselt vaid kaks korda aastas, selgitab Kõvask. Seetõttu said kalatöötlejad, sh Premia, oma hinnamuudatused teha alles maikuu alguses. See avaldas mõju ka I kvartali kalasegmendi kasumlikkusele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077