Autor: Sirje Rank • 8. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopal suur kildagaasi potentsiaal

Euroopal on suur potentsiaal vähendada oma sõltuvust Venemaa ja Lähis-Ida gaasitarnetest, kinnitab reedel avaldatud raport.

Enne seda tuleb aga lahendada rida probleeme – sealhulgas keskkonnaküsimusi, enne kui n-ö mittetraditsioonilised gaasivarud käiku saab lasta, refereerib raportit ajaleht Financial Times.

USA energiainfo ameti läinud kuul avaldatud raporti järgi on Euroopas tehniliselt võimalik ammutada kuni 624 triljonit kuupjalga kildagaasi (USAs võrdluseks 862 triljonit kuupjalga). Reedel avaldatud Euroopa energia ja ressursside varustuskindluse keskuse (Eucers) raporti järgi suudaks Euroopa teoreetiliselt katta oma gaasivajaduse ise veel vähemalt 60 aasta jooksul.

Mittetraditsioonilistest allikatest ammutatud gaas võib saada ajavahemikul 2015-2030 suurimaks väljakutseks traditsioonilistele eksportijatele nagu Venemaa, kirjutab raport.

Mitmed maailma suurimad naftafirmad on Euroopas juba maid hankinud, et gaasitootmist alustada. Chevron loodab esimese puuraugu puurida Poolas veel sel aastal, Exxon­Mobil on puurauke teinud Saksamaa loodeosas 2008. aastast.

Suurest potentsiaalist hoolimata on kildagaasi tootmisel siiski suuri takistusi. Eelkõige keskkonnaprobleemid – Euroopa on asustatud palju tihedamalt kui USA, kus kildagaasi tootmine on energiaturul revolutsiooni tekitanud. Ala reguleerivad seadused on Euroopas alles puudulikud, viitab Eucersi raport. Ning eraldi keeruline ja lahendamist vajav teema on omandiõigused.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077