Autor: Anne Oja • 2. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1-kilomeetrine norm võib segada tuulikute ehitamist 

Lisaks Läänemaa Hanila valla 26 tuulegeneraatorile on praegu kavandamisel veel kuni kuus tuulikut, kuid nende ehitamist võib segada nelja maakonna ühisesse tuuleenergia planeeringusse valatav 1-kilomeetrine normkaugus lähimast elamust.

Esivere külla Uue-Madise kinnistule kavatseb AS Skinest Energia ehitada kuni kaks tuulikut. Ühe tuuliku võimsuseks on Skinest planeeritud kuni 3 MW, aga vald soovib, et generaatorite võimsus ei ületaks 2,3 MW, kirjutab uudisteportaal Läänlane. Tooma Tuulepark OÜ soovib aga püsti panna kuni neli tuulikut võimsusega kuni 2,3 MW.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul läbiti Skinesti detailplaneeringu avalikustamise protsess aprillis, kaheksale vastuväidete esitajale ja arendajale anti 31. maini aega kokkuleppe saavutamiseks.

Praegu arutluse all olev nelja maakonna ühine tuuleenergia planeering pole vastu võetud, kuid üldiselt peavad tuulikud olema vähemalt ühe kilomeetri kaugusel lähimast elupaigast.

“See looks pretsedendi mitte ainult neljas maakonnas ja Läänemaal, vaid kogu Eestis,” leidis Peksar. “2020. aastaks on Eesti lubanud Euroopa Liidule jõuda rohelise energia tootmisega teatud protsendini, aga kuidas seda sel juhul tehakse? Siis ei saagi tuulikuid ehitada mujale kui merre. Läänemaa on Eesti hõredaima asutusega. Kui meil pole tuulikuid kuhugi panna, siis kuhu veel?”

Peksari sõnul ei ole niisugust 1-kilomeetrist kaugust asustusest üheski Euroopa riigis kehtestatud, seal on see 300-400 meetrit tuulikust.

Vallal on niisuguses olukorras raske seisukohta, kui ei tea, millised piirangud kehtima hakkavad. Vallavanem märkis, et Skinesti planeeringu puhul on segava müratsooni piiri peal kaks-kolm maja. Tegemist on müraga, mis võib segada inimesi eluruumist väljaspool.

Tooma Tuulepark OÜ algatas oma planeeringu hiljem kui algatati nelja maakonna ühine tuuleeenergia planeering. Skinesti kahe tuuliku planeering algatati aga enne seda.

Skinest planeeris Esiverre WinWind generaatorid, ent vald tahab, et kasutataks Enerconi omasid. “Nende füüsilised parameetrid on väiksemad ja müratase on ka väiksem,” põhjendas Peksar.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077