Autor: Indrek Kald • 29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Keemiatööstus võib koondada 656 inimest

Kiviõli Keemiatööstuse juhtkond teatas ametiühingule ja töötukassale, et põlevkivi puuduse tõttu lõpetab õlitehas töö ning on sunnitud kollektiivlepingu töötajatega üles ütlema, mille tõttu jääb 1. maist tööta 656 inimest.

Eelmise nädala lõpul saatis ettevõtte direktor riigikogule, valitsusele ja ministeeriumidele kirja, milles ta kinnitas, et Kiviõli Keemiatööstus on sunnitud majandustegevuse lõpetama. Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääri alale jäävate maade elanikud taotlevad kohtult ettevõttele väljastatud kaevandamisloa tühistamist ning esialgse õiguskaitse korras Tallinna halduskohus selle ka keelas, teatas ERR.

Novembris 2008 väljastas keskkonnaministeerium keemiatööstusele kaevandamisloa Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris, Tallinna ringkonnakohus tühistas aga eelmise alguses ministeeriumi loa ümberkaudsete maade omanike kaebusel.

Valitsus on Kiviõli keemiatööstuse 2009. aasta novembris esitatud avalduse alusel alustanud ka Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääri alale jäävate maade sundvõõrandamise protsessi.

Enam kui 330 hektarit maast, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada, kuulub kütuseärimees Nikolai Reismanile, keda Kiviõli Keemiatööstus süüdistab maade kokkuostmises spekulatiivsetel eesmärkidel.

"Mind paneb imestama, kuidas saab tõsiselt võtta Toomas Tamme (Kiviõli Keemiatööstuse üks omanik – toim) järjekordset tühja ähvardust Kiviõli tehase sulgemisest, kui oleme seda juttu juba aastaid kuulnud," ütles Reisman Delfile.

"Selle asemel, et tegeleda Kiviõli Keemiatööstuse tehnoloogiliste ja juhtimisprobleemide lahendamisega ning investeerida ettevõtte kaasajastamisse, tegeleb omanik hoopis Kiviõli linnaelanike seas paanika külvamisega, eesmärgiga avaldada mõju kohtule ning pressida välja erisoodustusi," lisas Reisman.

"Kui vaatame põlevkivitööstuse sektoris toimuvat, siis näeme, et tegemist on väga perspektiivikaga valdkonnaga, mis kindlasti ei salli ühtegi tühja kohta. Näiteks arendab Eesti Energia projekte USAs ja Jordaanias, VKG ehitab uue tehase ning ainult pime võib arvata, et Kiviõli linna elu seiskub vastutustundetu ja lohaka tööandja kadumisel," rääkis Reisman ning kinnitas, et Kiviõli elanikel pole vaja karta.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077