29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA veebileht: Silmetit ootab särav tulevik

Eestit võiks ühena vähestest haruldaste muldmetallide tootjatest maailmas oodata särav tulevik, kirjutab USA veebileht Marketplace.

Sillamäel asuv Silmet toodab praegu 2-3 protsenti maailmas kaevandatavatest muldmetallidest ehk siis umbes 3000 tonni aastas. Silmeti tegevjuht David O’Brock-Kaljuvee leiab, et seda võiks olla rohkem, kuna nõudlus on tugevasti kasvanud.

Kuna Hiina on vähendanud haruldaste muldmetallide eksporti, on nende hinnad maailmaturul kõvasti tõusnud. Nii näiteks on Silmetis kaevandatava neodüümiumi – mida kasutatakse näiteks mobiiltelefonides – hind tõusnud viimase aastaga 15 dollarilt kilo kohta 85 dollarile.

O'Brock-Kaljuvee sõnul on siiski üks probleem: toormaterjal, mida ei suudeta kaevandada nii palju nagu turg nõuab. Samas avatakse USAs uusi kaevandusi, mis on peagi valmis üha kasvavat nõudlust rahuldama.

Marketplace on USA ühe suurima raadiojaamade operaatori, mittetulundusliku meediafirma American Public Media veebileht.

Ekspeaminister Tiit Vähi suurendas mõne nädala eest oma osalust Silmetis seniselt 40 protsendilt 90 protsendile, ostes välja Vene äripartnerid. Loe siit.

Autor: Katri Soe-Surén

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077