Autor: Väinu Rozental • 23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: Suur-Pakri võib sobida tuumajaama asukohaks

Eelmise aasta lõpus teostatud ehitus- ja hüdrogeoloogia uuringu tulemused lubavad ühe alternatiivse võimaliku tuumajaama asukoha planeerimisel arvestada Suur-Pakri saarega, edastas Eesti Energia.

„Kuna tuumajaama projekti ei ole võimalik läbi viia ilma selle jaoks sobivat asukohta leidmata, on vajalikud ka tuumajaama võimalike asukohtade eeluuringud Eestis,“ kommenteeris Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp uuringu tulemusi Eesti Energia blogis. "2009. aasta lõpus algatati ehitus- ja hüdrogeoloogia uuringud Suur-Pakri saarel, mis võiks Eesti Energia hinnangul olla üheks alternatiiviks võimaliku Eesti tuumajaama asukoha planeerimisel."

Tropi sõnul oli puurimistööde läbiviimine Suur-Pakril vormiliselt põhjendatav asjaoluga, et saarel pole varasemalt põhjalikke geoloogilisi uuringuid läbi viidud. Samas lähtudes selle asukoha suhtelisest lähedusest (ca 30 km) Eesti seni võimsaima (4,75 magnituudi Richteri skaala järgi) Osmussaare maavärina epitsentrile ja oletatavale Paldiski-Pihkva süvamurrangu või dislokatsioonide vööndile, oli praktilistel uuringutel ka oluline sisuline väärtus - fikseerida antud asukoha tektoonika alased olud ja sellest lähtuvad võimalikud ohud.

„OÜ Eesti Geoloogiakeskus juhtimisel toimunud uuringute tulemusel saame me täna märkida, et Pakri saarte rannanõlvadel läbi viidud seismilised pidevprofileerimised, maa peal tehtud vaatlused ja puuraukude läbilõigete võrdlev analüüs kinnitasid, et uuringualal ega selle lähiümbruses ei ole mingeid tunnusmärke, mis viitaksid aktiivsele regionaalsele rikketsoonile,“ teatas Tropp. „Juhul, kui vaatlusalust piirkonda kunagi läbiski rikketsoon, siis on igal juhul tegu sadade miljonite aastate eest „armistunud" rikkega. Alates Alam-Ordoviitsiumi algusest peale, s.t enam kui 480 miljoni aasta jooksul ei ole intensiivseid tektoonilisi liikumisi uuringuala piirkonnas toimunud.“

Tropp rõhutas, et uuringute tulemused ei võimalda täna veel lõplikult väita, et Suur-Pakri on sobiv asukoht Eesti tuumajaama rajamiseks. „Selle jaoks oleks vaja eelkõige läbi viia projekti keskkonnamõjude hindamine, mille algatamiseks peaks riigis olema vastuvõetud tuumaenergeetikat reguleeriv seadusandlus ja loodud tuumajaama projekti arendamist võimaldav investeerimiskeskkond,“ lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077