Rootsi tööstusele uus elektriðokk

Ehkki läinud talve elektri hinna järsu hüppe järel lubasid Rootsi elektritootjad, et tehnilistel põhjustel sama asi tänavu ei kordu, pole midagi muutunud.

Eile kerkis elektri hind Nordpoolis 132 ööri (2,25 krooni) tasemele kWh. Rootsi energiamahukaimad tööstused piiravad tootmist ja siunavad energiatootjaid ning valitsust, mis ei suuda tagada mõistliku hinnaga elektrienergia kättesaadavust, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Esmaspäeval seiskas SCA ajalehepaberimasinad ning teisedki ettevõtted on tootmist piiranud.

„See on täiesti vastuvõetamatu olukord, et tööstus peab seiskama toodete valmistamise, millele on nõudlus olemas ning mis toob riigile eksporditulu põhjusel, et meie energiavarustussüsteem ei toimi,“ ütles SCA tegevjuht Jan Johansson.

Praegu on Rootsis töös vaid 66% installeeritud elektritootmisvõimsusest.

„Poliitikud peaksid selle eest hea seisma, et oleks paigas süsteem, mis sellist asja sündida ei lase. Et elektritootmise üle oleks järelevalve ning et selline asi oleks lubamatu, et suur osa tootmisvõimsustest on käigust väljas külmal ajal, mil nõudlus on kõige suurem,“ ütles Johansson.

Alumiiniumitootja Kubal turundusdirektor Eddy Magnusson leiab, et elektri hind peaks olema reguleeritud.

„Täiesti rumal tundub olukord, kus elektri hinda kujundab kõrgeim, mitte madalaim tootmishind. Ma ei tea teisi turge, mis nii toimiks. Igal pool mujal on eesmärk ikka võimalikult odava hinna saavutamine,“ ütles Magnusson. „Vattenfall teenib ju rohkem, kui paneb reaktorid seisma, sest siis on hinnad kõrgemad ja kulud väiksemad,“ jätkas ta.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara