Autor: Sirje Rank • 15. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi tööstusele uus elektrišokk

Ehkki läinud talve elektri hinna järsu hüppe järel lubasid Rootsi elektritootjad, et tehnilistel põhjustel sama asi tänavu ei kordu, pole midagi muutunud.

Eile kerkis elektri hind Nordpoolis 132 ööri (2,25 krooni) tasemele kWh. Rootsi energiamahukaimad tööstused piiravad tootmist ja siunavad energiatootjaid ning valitsust, mis ei suuda tagada mõistliku hinnaga elektrienergia kättesaadavust, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Esmaspäeval seiskas SCA ajalehepaberimasinad ning teisedki ettevõtted on tootmist piiranud.

„See on täiesti vastuvõetamatu olukord, et tööstus peab seiskama toodete valmistamise, millele on nõudlus olemas ning mis toob riigile eksporditulu põhjusel, et meie energiavarustussüsteem ei toimi,“ ütles SCA tegevjuht Jan Johansson.

Praegu on Rootsis töös vaid 66% installeeritud elektritootmisvõimsusest.

„Poliitikud peaksid selle eest hea seisma, et oleks paigas süsteem, mis sellist asja sündida ei lase. Et elektritootmise üle oleks järelevalve ning et selline asi oleks lubamatu, et suur osa tootmisvõimsustest on käigust väljas külmal ajal, mil nõudlus on kõige suurem,“ ütles Johansson.

Alumiiniumitootja Kubal turundusdirektor Eddy Magnusson leiab, et elektri hind peaks olema reguleeritud.

„Täiesti rumal tundub olukord, kus elektri hinda kujundab kõrgeim, mitte madalaim tootmishind. Ma ei tea teisi turge, mis nii toimiks. Igal pool mujal on eesmärk ikka võimalikult odava hinna saavutamine,“ ütles Magnusson. „Vattenfall teenib ju rohkem, kui paneb reaktorid seisma, sest siis on hinnad kõrgemad ja kulud väiksemad,“ jätkas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077