Autor: Kadri Paas • 15. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekskantsler pööritab militaarmiljoneid

Andekas lobimees Lauri Almann oli vaevalt kaitseministeeriumi kantsleri ametist lahkunud, kui sukeldus nii uljalt ärisse, et uppumissurma ei sure tema äriühing ilmselt kunagi. Nüüdseks tegutseb Almanni firmas teinegi kaitseministeeriumi ekstöötaja Märt Piiskop.

2008. aasta novembris kaitseministeeriumist minister Jaak Aaviksoo soovil minema saadetud Almann (35) nõustub kohtuma pärast paaritunnist kaalumist.

Ta teab, et tahan rääkida tema alles alustanud, kuid juba gasellilikku graatsilisusega miljoneid kroone kasumit teeninud ja dividende maksnud äriühingu särtsakast edust.

Ettevõtmine on seda huvitavam, et Almanni firma on justkui kaitseministeeriumi endiste töötajate varjupaik. Nimelt osales ministeeriumi praeguseks eksnõunik, kuid toona ministeeriumist puhkusel viibinud Märt Piiskop tänavu juunis militaarmessil Eurosatory 2010 kui Almanni firma külaline. Peatselt peaks aga Piiskop samuti Almanni teenistuses tööle asuma.

Isiklikust ärist Almann kuigi meelsasti rääkida ei taha. Ütleb, et tegelikult on numbrid väikesed. Need peaksid juristiharidusega ärimehe meelest olema märksa suuremad, et neist üldse võiks numbrit teha.

Mida arvata aga äriühingust, mille mulluse aastaaruande järgi tegutses see 10 kuud, käive küüdis 125 000kroonise tegevuskulu juures 7,7 miljoni kroonini ning kasum 7,6 miljoni kroonini? Dividendidena maksab United Armaments International OÜ (UAI) omanikele välja 5,53 miljonit krooni.

Kauaaegne kantsler on küll UAI suuromanik isikliku valdusfirma MGA Finance OÜ kaudu, kuid militaartehnoloogiat müüva maaklerfirma omanikeringi kuuluvad veel vandeadvokaat Aare Raig MGA Capitali kaudu, OÜ Eli juhataja ja insener Tõnu Vaher ning samafirma teine omanik Toomas Haggi.

Almann tuleb enda Raua tänava lõpus asuva kontori uksele naeratades vastu. Ta on kohtumisele kutsunud ka Tõnu Vaheri Elist. Laual on mitu UAI tootekataloogi. Kaup, mille eest ollakse väljaspool EL-i nõus maksma miljoneid, Almanni arvamust mööda tulevikus ka sadu miljoneid kroone.

UAI ise ei tooda mitte midagi. See on Almanni agendifirma, mis muuhulgas esindab kolme Eesti militaartooteid valmistavat ettevõtet: OÜ Rantelon, OÜ Eli ja OÜ Englo. OÜ Eli ja Ranteloni üks omanikest, Tallinna Tehnikaülikooli professor Andres Takjala said Almanni kantsleriks oleku ajal ka kaitseministeeriumilt teadus-ja arendustegevuseks raha.

„Mina pean võimalike ostjatega läbirääkimisi. Koostan lepinguid ja hangete dokumente. Tutvustan meie tooteid välisturgudel. Meie lennugraafik on ülitihe,“ tunnistab Almann.

Kaitseministeeriumis töötamise ajal juhtis Almann arvukalt relvastus- ja infrastruktuuriprojekte. Ta on esindanud Eesti riiki mitmesugustes rahvusvahelistes kohtuvaidlustes. Kõige tuntum neist oli kurikuulus Iisraeli relvatehing. Ta on kuulunud erinevate välismaiste ametkondade ja rahvusvaheliste organisatsioonidega läbirääkimisi pidavate riiklike delegatsioonide koosseisu, sealhulgas Eesti NATOga liitumise läbirääkimiste delegatsiooni.

Samuti on ta turgutanud Gruusia, Montenegro, Bosnia ja Hertsegoviina, Afganistani ning Ukraina avalikku sektorit.

See on muljetavaldav pagas läbirääkimisoskusi, suhteid ja tutvusi. Almann ei salgagi, et tema praeguses tegevuses on varasemast tööst palju kasu.

„Olen läbirääkimiste laua taga istunud ka samade ametite ja institutsioonidega, kellega ministeeriumi ajalgi pidin suhtlema. Päris samade inimestega ei ole siiski enam kohtunud. Jah, ma oskan lepinguid läbi rääkida. Ma arvan, et hästi. Mõnede arvates isegi väga hästi. Ma tean, mida mingil hetkel öelda, aga ühtlasi tean ka, mida mitte mingil juhul mitte kunagi ei tohi öelda. Minu meelest on see veelgi olulisem oskus,“ naeratab Almann.

Insener Vaher lisab, et ekskantsler on õige mees militaartehnoloogiat müüa. Suurepärane lobist.

„Ta ei ole mingi mees riiulist. Ta on selgelt aastaid sama valdkonnaga tegelenud. Teda võetakse tõsiselt. Kui võimalik klient on tema CV läbi lugenud, on tal vähemalt kindlus, et mingisugust udu talle ei aeta,“ kiidab Vaher.

Nad tunnevad üksteist juba aastaid. Kui Almann mullu veebruaris MGA Finance OÜ asutas ja kuu aega hiljem selle äriühingu kaudu loodud UAI-st 75%-lise osaluse soetas, olid Vaheri Eli, OÜ Rantelon ja OÜ Englo kohe nõus kogenud lobistaja militaaragentuuriga liituma.

UAI vahendatav kaup müüakse peaaegu 100%-liselt EL-ist välja. Almanni suu lukustub kui nõeväel kui tema peamiste klientide kohta küsin. Ta kinnitab siiski, et Gruusia ja USA kuuluvad tema partnerite sekka. Ühtlasi nimetab ta potentsiaalsete turgudena Balkanimaid ja Türgit. Horvaatia ja Aserbaidžaan olevat huvitavad paigad. Praegu valmistub ettevõte veebruari lõpus Abu Dhabis toimuvaks relvastusmessiks.

„Samas peame praegu aktiivseid läbirääkimisi ka kolme EL-i riigiga, aga nende nimesid ma praegu ei ütle,“ salapäratses Almann.

Eesti kaitseministeeriumile või kaitseväele ei ole UAI aga praktiliselt sendi eestki midagi müünud. „Ma ei hakkaks kunagi kaitseministeeriumile midagi müüma. See ei sobiks mulle kui ministeeriumi endisele kantslerile. Pealegi, ma arvan, et neil kolmel ettevõttel (mõtleb Elit, Ranteloni ja Englot – toim.) Eestis abi vaja ei ole,“ märkis ärimees.

Tõnu Vaher lisab, et esialgu ta rõõmustas, et reaalharidusega Jaak Aaviksoo sai ministriks.

„Mõtlesin, et lõpuks on kaitseministriks saanud ka inimene, kes tehnoloogiast midagi aru saab. Rääkinud oleme ainult ühe korra. Praegu on aga nii, et ükskõik, kus me oma tooteid demonstreerime või näitame, käib ka pilku pööramata meist mööda. Võib-olla ta mõtlebki, et need on ainult ekspordiks mõeldud, aga ei ole ju nii,“ muretseb Vaher.

KES ON KESLauri Almann

Sündinud 12. oktoobril 1975Õigusteadlase Arno Almanni poegKarjäär:Alates 2009 vandeadvokaadi vanemabi, Varul Vilgerts Smaliukas2008 – 2009 nõunik, Aare Raigi Advokaadibüroo2004 – 2008 kantsler, Kaitseministeerium2002 – 2004 nõunik, Kaitseministeerium1999 – 2005 kaitseministri nõunikAlates 1999 lektor, Estonian Business School, õiguse ja avaliku halduse õppetool1998 – 1999 III sekretär (konsul), Eesti Vabariigi Brüsseli suursaatkond1995 – 1998 atašee, Välisministeeriumi konsulaarosakondHaridus:2004 Georgetowni Ülikooli õigusteaduskond, Fulbrighti stipendiaat, LL.M. (kiitusega)1998 Tartu Ülikooli õigusteaduskond, BALiikmelisus:Eesti Advokatuuri liige alates 2009. aastastQinetiq EMEA esindaja Eestis alates 2009. aastastMTÜ Euroopa Küberjulgeoleku Initsiatiiv juhatuse liige alates 2008. aastastSA Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskus nõukogu liige 2006–2009New Yorgi Advokatuuri liige alates 2006. aastastAjalehe Diplomaatia toimetuskolleegiumi liige alates 2004. aastastKeeled: eesti, inglise, vene2008 käis Lauri Almanni nimi läbi võimaliku õiguskantsleri kandidaadina

Almannile maksti heldeltKaitseministeeriumi endine kantsler Lauri Almann sai 2008. aasta novembris ametist lahkudes kuue kuu ametipalga ehk 316 500 krooni rahalist ergutust. Suure preemia andis Almann enne lahkumist ka ministeeriumi nõunikule Märt Piiskopile.

Kuna Almann lahkus ametist omal soovil, siis ei makstud talle hüvitist ega kompensatsiooni.

Kaitseminister määras oma käskkirjaga ametist lahkunud kantslerile rahalise ergutuse tunnustuseks pikaaegse eduka töö eest kaitseministeeriumis. Sealhulgas taasiseseisvumisaegse pikima staažiga kaitseministeeriumi kantslerina ning tulemusliku töö eest eelkõige kaitseväe korralduse seaduse ja kaitseväe kümneaastase arenguplaani ettevalmistamise eest.

Vahetult enne ministeeriumist lahkumist maksis Almann ministeeriumi nõunikule, praegusele kaastöötajale Märt Piiskopile 49 408 krooni preemiat. „Piiskopi otsustav tegevus tõi läbimurde, mis ilmselt aitab riigile soodsalt lahendada kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuva kohtuvaidluse ning mitmete kaitsetööstuse projektide elluviimisel,“ põhjendas Almann premeerimist toona.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077