Autor: Indrek Kald • 2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia müük kasvas septembris 6,4%

Eesti Energia müüs septembris 810 gigavatt-tundi (GWh) elektrienergiat, mis on 6,4 protsenti rohkem võrreldes möödunud aasta septembriga.

Reguleeritud hinnaga ehk Eesti suletud turul müüs Eesti Energia septembris 395 GWh elektrienergiat, mis on 25,2% vähem võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Reguleerimata hindadega ehk avatud turgudel ja elektribörsidel müüs energiaettevõte septembris 415 GWh ehk 78,3% rohkem kui mullu samal kuul.

Eesti jaeturu klientidele ehk nii suletud kui ka avatud turu klientidele müüs Eesti Energia septembris kokku 436 GWh elektrienergiat, mis on ühe protsendi võrra rohkem kui aasta tagasi. Lätis langes müük kümne protsendi võrra ja kokku müüdi jaeklientidele Lätis 26 GWh elektrienergiat. Leedus moodustas elektrienergia jaemüük septembris 33 GWh. Eelmisel aastal oli Eesti Energia jaemüük Leedus alla 1 GWh.

Septembri müügile mõjus positiivselt jätkuv tööstustoodangu mahu kasv Eestis ja majanduse taastumine, teatas energiafirma.

Elektrienergia müüki Eestis on mõjutanud elektrituru reaalne avamine ja elektribörsi Nord Pool Spot Estlink hinnapiirkonna käivitumine alates 2010. aasta 1. aprillist. Leedu jaemüüki mõjutavad 2010. aastaks sõlmitud müügileping, BaltPool elektribörsi käivitamine seoses elektrituru avamisega 2010. aasta alguses ja uute jaeklientide lisandumine Leedu avatud elektriturul.

Elektrienergia keskmine müügihind Eesti suletud turul ilma võrguteenusteta oli septembris 482 krooni megavatt-tunni eest (kr/MWh). Keskmine baaselektrienergia hind Nord Pooli Estlink hinnapiirkonnas oli septembris keskmiselt 792 kr/MWh ning Nord Pooli Soome hinnapiirkonnas 801 kr/MWh.

Eesti Energia tootis septembris 18 200 tonni (117 000 barrelit) vedelkütuseid, mis on 63,4% rohkem kui möödunud aasta septembris. Tootmismahtude kasv on tingitud suuremast seadmete töösoleku ajast ja erinevusest remondigraafikutes, kinnitas Eesti Energia.

Põlevkivist toodetud vedelkütuste müügihinda mõjutab läbi kütteõli maailmaturuhinna toornafta maailmaturuhind – septembris oli Brent toornafta keskmine hind 59,9 eurot barreli eest, mis on 28,8% rohkem võrreldes eelmise aasta septembriga.

Soojusenergiat müüs Eesti Energia septembris 18 GWh, mis on 3,5% rohkem kui mullu samal kuul.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077