Autor: Katariina Krjutškova • 26. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Komisjon: Kitman ei aja kiusu

Riigihangete vaidluskomisjoni juhataja Taivo Kivistik sõnas, et nende andmetest ei nähtu, nagu tegemist oleks Standardi võidetud hangete üldise vaidlustamisega Kitmani poolt.

"Konkreetsed põhjused, miks Kitman on pidanud vajalikuks vaidlustused esitada, nähtuvad muu hulgas vaidlustuskomisjoni otsustest," sõnas ta. Mullu Kitmani esitatud viiest kaebusest rahuldati üks, üks jäeti rahuldamata, üks rahuldati osaliselt ja kaks vaidlustust jättis komisjon läbi vaatamata, kuna need ei olnud esitatud tähtaegselt.

Samas lisas Kivistik, et Kitmani vaidlustuste alusel ei saa teha üldistust, et riigihangete korraldamise kvaliteet on langenud.

Kitmani juhi Ilo Rannu sõnul oli Järvamaa kutsehariduskeskuse hanke puhul pealiskaudne tellija, sest tal oleks olnud võimalik lisaküsimusi esitada, kuid seda ei tehtud. "Seal on ikka võimalik hankeid kokku panna ja kui sa loed sealt, et on mõne ettevõtte konkreetse toote peale kokku pandud ja analoogid on võimatud, tekib küsimus, kas kellelgi on kuskil mingi huvi," rääkis ta.

Rannu lisas, et ebaseaduslikult saab käituda vaid see firma, kes ostab. "Standard on tubli firma, kes pakub oma toodangut ja teeb kõikvõimaliku, et võimalikult palju ja kalli hinna eest müüa," märkis ta.

Teenuse tellija ehk Järvamaa kutsehariduskeskuse direktor Rein Oselin ei soovinud teemat kommenteerida. "Asi on vaidlustuses, mis ma saan teile ütelda," sõnas ta.

Taust Kitmanil kahe aastaga kuus vaidlustust

Mullu esitas AS Kitman kokku viis vaidlustust, seejuures neli Põhja-Eesti Regionaalhaigla hankemenetlustes. Kolm vaidlustust esitati hanke alusdokumentide peale, seega võib väita, et nende puhul puudus otsene seos mõne võimaliku pakkujaga.Üks vaidlustus rahuldati, üks jäi rahuldamata ja üks rahuldati osaliselt. Kaks vaidlustust jättis komisjon läbi vaatamata, kuna need ei olnud esitatud tähtaegselt.Praegu on menetluses Kitmani vaidlustus Järvamaa Kutsehariduskeskuse riigihankes, kuhu Standard on kaasatud kolmanda isikuna.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077