Autor: Katariina Krjutškova • 27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Werol paneb uues tehases õlipressid hoogsamalt tööle

ASile Pere Leib Tootmine kuuluv Werol rajab Jõgevamaale uue pressimisüksuse, mis on vanast tehasest poole võimsam.

Pühapäeval pannakse uuele tehasele pidulikult nurgakivi. "Ega nurgakivi panek ei ole niisama, nagu alguses tundub. Selles etapis on ehitus veel väga plögane. Kõik proovivad ja pingutavad, et oleks hea moment panna," rääkis ASi Werol Tehased juhatuse liige Aivar Kokk.

Uus tehas maksab ligi 130 miljonit krooni, seadmetele kulus sellest summast 100 miljonit. Umbes kümnendikuga kogu rahast toetas EAS. Ülejäänud vahendid investeeriti tehasesse omafinantseeringuna ja laenurahast. "Ma arvan, et Lõuna-Eesti tööstusesse ja põllumajandusse on see üks suuremaid selle aasta investeeringuid," ütles tehase omanike hulka kuuluv Rein Kilk. Uus tehas hakkab tööle jaanuaris.

Kilgi sõnul polnud omaaegne Weroli ost mitte niivõrd valmis asja soetamine, kuivõrd võimalus investeerida uuemasse tehnoloogiasse ja arendustegevusse. Uut tehast sundisid ehitama osaliselt aegunud seadmed. Kilgi sõnul olid vanad pressid justkui lipp lipi, lapp lapi peal, kombineeritud Hiina ja Argentina seadmetest. Moodne tehnika ei vaja aga nii palju inimkäsi ja seega ei lisandu Werolis oluliselt uusi töökohti.

Oma elektriturbiin

Lisaks paneb Werol üles oma elektriturbiini. "Kogu aeg laseb mõni talumees puu liini peale või puurib keegi kuskil midagi. Kui vool läheb ära kas või pooleks sekundiks, pressid seiskuvad," rääkis Kilk.

Uues tehases plaanitakse hakata tootma ka biodiislikütust. "Kasutatud õli ostame tagasi ja teeme biodiisliks ümber," rääkis Kilk.

OÜ Eesti Biodiisel pani mullu tootmise seisma, sest omanik Toivo Pangsepa sõnul pole asi konkurentsivõimeline. "Me oleme liiga väiksed, et neid ohustada, nemad on liiga suured, et meid ohustada," ütles ta Weroli investeeringu kohta.

Kommentaar

Pille-Liis Kello, EASi ettevõtete võimekuse divisjoni direktor

Werol on oluline kohalikust toormest toiduõli valmistaja ja eksportöör, kelle ekspordi osakaal on üle 50%. Werol prognoosib oma äriplaanis ettevõtte lisandväärtuse kasvu rohkem kui kaks korda. Tase, kuhu ettevõte plaanib jõuda, on oluliselt kõrgem kui Euroopa keskmine. Kõrge lisandväärtus tähendab kõrgepalgalisi töökohti ning moodsat tehnoloogiat.

Ettevõtte investeeringustrateegia on suunatud tootmise efektiivsemaks muutmisele ja seda nii tootlikkuse, energiakasutuse kui ka kvaliteedinäitajate poolest.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077